Tobback: 'Schaf hospitalisatieverzekering af'

©BELGA

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback is het volledig eens met Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten (NVSM), dat private en aanvullende verzekeringen geen oplossing bieden voor de onvervulde noden in de gezondheidszorg. Hij pleit voor investeren in onvervulde noden in de gezondheidszorg.

"Niet alleen bieden ze geen garantie voor solidariteit (20 procent van de mensen heeft niets eens een hospitalisatieverzekering), ook zijn ze totaal niet kostenefficiënt. Van elke 100 euro die we investeren in de verplichte verzekering gaat er 95 euro naar zorg. Bij de private verzekering is dit maar 73 euro, de rest blijft plakken aan de reclame- of administratiekosten of verdwijnt in de zakken van de aandeelhouders. Wat we allemaal samen doen, doen we dus simpelweg beter", stelt Tobback zaterdagmiddag in een reactie.

Tobback wijst erop dat private verzekeringen de prijzen niet drukken. De ziekenhuissupplementen zijn er door de hospitalisatiesverzekeringen niet minder op geworden, integendeel.

Het is de politiek die deze aan banden heeft gelegd, en nog verder moet gaan tot de ziekenhuissupplementen verdwenen zijn. "Zo worden hospitalisatieverzekeringen overbodig. Via de verplichte verzekering kan je prijzen wel drukken. Vicepremier Johan Vande Lanotte heeft al ingewerkt op de prijs van onze medicijnen, deze legislatuur zal hij nog stappen zetten rond hoorapparaten", kondigt de voorzitter nog aan.

Sp.a wil via de verplichte verzekering een betere terugbetaling voor brillenglazen-lenzen, hoorapparaten, tandzorgen en psychologische hulp voorzien. "We willen daar de komende legislatuur op inzetten", zegt Tobback. "Ik hoor dat opticiens vandaag met marges van een factor 7 werken. Voor tandprotheses zou het zelfs soms om een tien- of een twintigvoud gaan. Dat kan uiteraard niet! "

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud