Toch zonder quarantaine op reis in rode zone?

Het voorstel van de reisorganisaties behelst alleen strandvakanties en all-inreizen. ©AFP

Enkele reisorganisaties schermen met een positief advies van de expertengroep GEMS om all-inreizen naar rode zones gecontroleerd te laten plaatsvinden, zonder verplichte quarantaine achteraf. Op regeringsniveau is de knoop nog niet doorgehakt.

Het voorstel komt uit de koker van de reisorganisaties TUI fly, Corendon en Sunweb en van Brussels Airlines en Brussels Airport. Hun idee is all-in- en pakketreizen te organiseren naar rode zones, gebieden in Europa waarnaar de overheid reizen ten stelligste afraadt. Wie het toch doet, is verplicht bij terugkeer een week in quarantaine te gaan.

In het voorstel van de reisgroepen zou die quarantaineplicht vervallen, omdat de 'corridorreizen' onder zeer specifieke en hygiënische omstandigheden zouden plaatsvinden. 'Het gaat alleen om strandvakanties en all-inreizen', zegt Piet Demeyer, de woordvoerder van TUI fly. 'Wie zo'n reis boekt, zit van vertrek tot terugkeer in een strikt gecontroleerde bubbel. Je mag het strand of het hotel niet alleen verlaten voor een bezoekje aan de binnenstad en negatief testen bij vertrek en terugkeer is verplicht.'

De redenering van de GEMS is dat mensen zich wellicht weinig zullen aantrekken van het advies om niet naar rode zones te trekken, zolang het niet expliciet verboden is. Het is dan veiliger om met dit soort strikte en duidelijke afgebakende protocollen te werken.
Piet Demeyer
Woordvoerder TUI fly

Volgens Demeyer kreeg het voorstel al de zegen van de GEMS, de expertengroep die de overheid bijstaat. 'De redenering is dat mensen zich wellicht weinig zullen aantrekken van het advies om niet naar rode zones te trekken, zolang het niet expliciet verboden is. Het is dan veiliger om met dit soort strikte en duidelijke afgebakende protocollen te werken.'

De federale regering moet zich nu over het voorstel buigen, maar de verantwoordelijke kabinetten zijn niet scheutig met informatie. 'Dit is een thema voor het Overlegcomité', klinkt het. Het volgende Overlegcomité is gepland op 28 mei. 'We hopen zo snel mogelijk een positief advies van de regering te krijgen, want het zomerseizoen staat voor de deur', zegt Demeyer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud