Topadvocaten werken plan B voor Arco-coöperanten uit

Arco-coöperanten jagen de regering al jaren op om een oplossing te vinden voor hun verloren centen. ©BELGA

De Arco-coöperanten moeten kunnen rekenen op een juridisch sluitende regeling. De regering neemt daarvoor het topadvocatenbureau Clifford Chance onder de arm, vernam De Tijd.

De regering-Michel schreef een openbare aanbesteding uit om een regeling voor de Arco-coöperanten uit te werken. Het advocatenbureau Clifford Chance haalde het contract binnen.

Europese toets

Clifford Chance heeft de moeilijke opdracht een waterdichte regeling te vinden die de Europese toets doorstaat. Europa verwierp eerder de Arco-constructie die de regering-Leterme bedacht, omdat ze een vorm van staatssteun was. In de nasleep van de financiële crisis had die regering de waarborgregeling voor spaarboekjes uitgebreid naar Arco, maar dat botste op een Europees veto. De 800.000 Arco-coöperanten verloren zo door de val van Dexia hun geld.

Plan B

De regering-Michel werkte bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord een plan B uit. Ze richt een fonds op waarin 600 miljoen euro verzameld wordt. Twee derde, 400 miljoen euro, moet van de privatisering van de staatsbank Belfius komen. Voor de overige 200 miljoen wordt gerekend op een inspanning van Beweging.net en de vereffening van Arco, de financiële arm van Beweging.net.

De regering-Michel gaat ervan uit dat Europa zo’n plan B zal aanvaarden, omdat niet rechtstreeks belastinggeld wordt gebruikt.

De regering-Michel gaat ervan uit dat Europa zo’n plan B zal aanvaarden, omdat niet rechtstreeks belastinggeld wordt gebruikt.

Het is aan Clifford Chance om het politieke compromis in een juridisch sluitende regeling te gieten. Het advocatenbureau werkte eerder al voor de federale overheid in de Arco-zaak.

Tijd dringt

Intussen dringt de tijd. CD&V wil dat alle Arco-coöperanten tegen het einde van de regeerperiode, in 2019, een deel van hun geld terugkrijgen. Er is afgesproken dat ze 40 procent van het uitstaande kapitaal zouden recupereren, in totaal 600 miljoen van de 1,5 miljard euro. Maar eerst moet nog een procedure doorlopen worden. Elke coöperant moet zich aanmelden bij een kantoor, zodat hij terugbetaald kan worden.

600 miljoen
De gedupeerde Arco-coöperanten kunnen rekenen op 600 miljoen euro of 40 procent van het uitstaande kapitaal.

Dat is uiteraard op voorwaarde dat de regering erin slaagt groen licht van Europa te krijgen. De N-VA toonde zich eerder al sceptisch. Kamerlid Peter Dedecker vreest dat ook het plan B op een Europees veto zal botsen, omdat geld dat van Belfius komt de facto ook belastinggeld is. Belfius is voor 100 procent in handen van de overheid. ‘Het is goed mogelijk dat Europa kritiek zal hebben op het voornemen om geld van de verkoop van Belfius naar de Arco-coöperanten te laten vloeien’, zei Dedecker daar in augustus over. (...) Het valt nog te bezien of ze het zo fijn gaan vinden dat de regering op een andere manier gewoon hetzelfde doet.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud