Topambtenaar mobiliteit hakt in op Galant

©BELGA

Laurent Ledoux, de topman van de overheidsdienst Mobiliteit, wijst met een beschuldigende vinger naar minister Galant in de affaire rond een overheidscontract voor een advocatenkantoor. ‘We hebben haar genoeg gewaarschuwd dat het tegen de regels was’, klonk het in de Kamer.

Met MR-mobiliteitsminister Jacqueline Galant en Laurent Ledoux, de topman van de overheidsdienst mobiliteit, geven de twee hoofrolspelers van ‘Galantgate’ vandaag uitleg in de Kamer. De minister en topambtenaar zitten al weken in een loopgravenoorlog over een affaire rond de gebruikte procedure bij de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance.

Die verliep niet helemaal koosjer, leert een rapport van de Inspectie Financiën. Galant en Ledoux zwartepieten over wie nu verantwoordelijk is. Het is zeldzaam dat een minister en topman van de administratie elkaar publiek in de haren vliegen. De Inspectie Financiën tikt Ledoux in zijn rapport op de vingers. Dat biedt Galant de munitie om de politieke storm vandaag in de Kamer te doorstaan.

Waarom de liefde voor Clifford Chance zo groot was? Ik heb geen idee
Laurent Ledoux
Topman federale overheidsdienst Mobiliteit

Laurent Ledoux gaf tijdens de hoorzitting toe dat hij en zijn administratie een inschattingsfout hebben gemaakt bij de toekenning van de opdracht aan Clifford Chance. De overheidsdienst Mobiliteit had het kabinet eerst laten weten dat een openbare aanbesteding niet nodig was.

Dat was een fout die volgens Ledoux enkele dagen later weer werd rechtgezet. ‘Het kabinet van de minister werd verschillende keren gewaarschuwd dat een marktbevraging nodig was en de opdracht niet zomaar gegeven kon worden aan Clifford Chance. Desalniettemin besloot het kabinet toch in zee te gaan met Clifford Chance. Waarom de liefde zo groot was? Ik heb geen idee, en ben evenmin op de hoogte of het betrokken kantoor wel de nodige competentie heeft in het dossier waarvoor het aangenomen werd.’

Acht maanden

Het is duidelijk dat de strijdbijl tussen Ledoux en Galant verre van begraven is. Ledoux beet fel van zich af en hakte bij momenten flink in op zijn voogdijminister. ‘Ik heb niets persoonlijk tegen de minister. Maar ik vraag wel respect voor de ambtenaren. Het kan niet dat een beslissing in de schoenen van de administratie geschoven wordt, terwijl die daar niets mee te maken heeft’, luidt het.

Ik heb niets persoonlijk tegen de minister. Maar ik vraag wel respect voor de ambtenaren
Laurent Ledoux
Topman federale overheidsdienst Mobiliteit

Ledoux maakte een reeks documenten over aan de commissie, die weinig nieuwe feiten aan het licht brachten.  De topman benadrukte nog eens dat het initiatief voor de toekenning van het contract van het kabinet kwam. Die besliste ook om met Clifford Chance in zee te gaan. Terwijl Ledoux duidelijk te kennen gaf dat de honoraria van Clifford Chance – het kabinet koos voor een forfaitair tarief van 385 euro per uur – veel hoger lagen dan die van Stibbe.

Dat kantoor is al jaren de belangrijkste juridische partner van de overheidsdienst Mobiliteit in een aantal dossiers.Volgens Ledoux werd hij ook acht maanden in het duister gehouden over de kostprijs van het contract. ‘Ondanks mijn herhaalde vraag kregen we geen enkele factuur te zien. Pas in september ontvingen we de facturen die Clifford Chance al in maart aan het kabinet-Galant had gestuurd. Het ging om een bedrag van 591.000 euro voor de jaren 2014 en 2015.’

Weerwerk

Ledoux kreeg flink verbaal weerwerk van de meerderheid. ‘Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen minister en haar administratie. Hoe moet dat in de toekomst evalueren, zeker met alle belangrijke dossiers zoals de NMBS en de vliegwet die nog op de plank liggen?’

©BELGA

Er werden ook openlijk vragen gesteld over de vele lekken vanuit de administratie over het dossier. ‘U zit met een groot probleem binnen uw administratie die aangepakt en opgelost moet worden.’ Daarop repliceerde Ledoux dat de lekken in de eerste plaats bij het kabinet-Galant zitten.

Bovendien haalde hij een andere dossier om het gebrek aan transparantie en communicatie van Galant aan te tonen. ‘Ik vraag al een jaar om meer informatie van controlewaakhond voor de luchtvaart, Belgocontrol. Ik wil financiële transparantie en hun data om te controleren of de vluchten verlopen zoals het hoort. Ondanks mijn herhaalde vraag bij zowel de Belgocontrol-CEO als bij Galant om openheid, heb ik nog altijd niets gehoord.’

De oppositie hekelde de keiharde aanpak van Ledoux door de meerderheid. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij de minister. Gaat u mevrouw Galant vannamiddag even hard aanpakken?’, vroeg Kristof Calvo (Groen).

Minister Galant geeft vanaf 14 uur uitleg in de Kamer. Het ziet er sterk naar uit dat ze de storm rond haar persoon zal overleven. Zeker omdat de meerderheid de rangen rond haar gesloten heeft.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud