Advertentie

Topambtenaren moeten taalexamen afleggen

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) wil dat federale ambtenaren bewijzen dat ze tweetalig zijn. ©BELGA

133 federale top- en 4.000 leidinggevende ambtenaren moeten via een examen bewijzen dat ze tweetalig zijn. Slagen ze niet, dan kunnen ze hun job verliezen.

In 2002 werd de wet voor de 'functionele tweetaligheid' van federale topambtenaren op tafel gelegd door toenmalig minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (toen SP). De wet werd gestemd, maar bleef dode letter. De Franstalige partijen stonden op de rem, uit vrees dat veel Franstalige ambtenaren het vereiste niveau niet zouden halen.

'Het gevolg is dat er vandaag teams zijn binnen de federale overheid waarin leidinggevenden en medewerkers elkaar niet goed begrijpen', zegt het kabinet van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) in Het Laatste Nieuws, De Morgen en Het Nieuwsblad.

Er zijn vandaag teams binnen de federale overheid waarin leidinggevenden en medewerkers elkaar niet goed begrijpen
Kabinet-Vandeput

Het kabinet-Vandeput nuanceert wel het risico op ontslag dat ambtenaren lopen wanneer ze niet slagen voor het taalexamen. 'Nieuwe topambtenaren worden ontslagen als ze binnen de 6 maanden niet slagen voor het examen, voor topambtenaren die nu al in dienst zijn, is dat 30 maanden', klinkt het. 'Gewone leidinggevende ambtenaren worden niet ontslagen maar kunnen hun medewerkers an de andere landstaal niet langer evalueren.'

Taalexamen

Vandeput komt een paar jaar te laat. De schrijnende toestanden van Franstaligen die geen woord Nederlands kunnen, zijn voorbij. Er is echt een serieuze inhaalbeweging gebeurd.
Marc Saenen
ACV

Voortaan moeten topambtenaren en leidinggevenden die anderstalige medewerkers evalueren, een taalexamen afleggen. De huidige leidinggevenden krijgen twee jaar en zes maanden om hun schade in te halen. 'We zullen ook in opleidingen en begeleiding voorzien', zegt Vandeput.

'Dit is een symbooldossier', zegt Marc Saenen van de christelijke vakbond ACV. 'Vandeput komt een paar jaar te laat. De schrijnende toestanden van Franstaligen die geen woord Nederlands kunnen, zijn voorbij. Er is echt een serieuze inhaalbeweging gebeurd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud