Topmagistraat Londers stapt op

Ghislain Londers bij de opening van het gerechtelijk jaar, op 1 september (foto: Belga)

Ghislain Londers, de voorzitter van het Hof van Cassatie, heeft zijn ontslag ingediend. Dat bevestigde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Tegen Londers loopt een strafonderzoek naar aanleiding van de Fortis-affaire.

Volgens de minister neemt Londers ontslag om 'strikt persoonlijke redenen'. Dat bevestigt Londers in een reactie: 'Die beslissing is uitsluitend ingegeven door motieven van persoonlijke aard. Ik ben zeer gehecht aan het Hof van Cassatie en aan mijn functie. De beslissing om mijn mandaat ter beschikking te stellen en het Hof te verlaten, valt mij dan ook zeer zwaar en is niet lichtzinnig genomen.'

Maar mogelijk is er meer aan de hand. Londers lag in december 2008 aan de basis van het ontslag van de regering-Leterme I naar aanleiding van de Fortis-affaire.

In het kader daarvan opende het Brusselse parket-generaal vorig jaar in mei een strafonderzoek tegen de hoogste magistraat van het land. Londers zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden in de brief over de Fortisgate-affaire. In die brief stond vertrouwelijke info die niet publiek gemaakt mocht worden. De brief belandde bij toenmalig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy.

Sinds begin 2009 onderzocht de Gentse onderzoeksrechter Henri Heimans alle lekken rond het Fortis-arrest dat het Brusselse hof van beroep op 12 december 2008 velde. Na de afronding van dat onderzoek werden Christine Schurmans, een van de drie raadsheren die het Fortis-arrest moesten vellen, en Ivan Verougstraete, de nummer twee van Cassatie, gedagvaard.

Ambtelijke aangifte

Maar nog opmerkelijker was dat onderzoeksrechter Heimans ook stappen ondernam tegen Cassatievoorzitter Londers en internationaal rechter Delvoie. Het gerechtelijk onderzoek was niet gericht tegen hen, maar als in een onderzoek toch aanwijzingen van misdrijven opduiken tegen anderen moet de onderzoeksrechter daarvan een ‘ambtelijke aangifte’ doen.

Ghislain Londers (64) werd pas in april 2007 voorzitter van het hoogste rechtscollege van het land. De perfect tweetalige magistraat behoorde tot de eerste generatie leden van de Hoge Raad voor Justitie, het orgaan dat opgericht is om als spreekbuis op te treden van het gerecht en te zorgen voor een depolitisering van de benoeming van rechters.

Initiatieven

Kort na zijn benoeming tot eerste voorzitter nam Londers enkele opmerkelijke initiatieven. Hij ontving voor de eerste keer in de geschiedenis van het Hof de pers en gaf interviews. Daarin schrok hij er niet voor terug de politieke wereld op de vingers te tikken voor de impasse waarin ze het land gestort had. Daarmee dreigde ook het gerecht 'in een totale malaise' terecht te komen, waarschuwde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud