Topman Loterij wil CEO eigen wielerteam 230.000 euro betalen

©Photo News

Nationale Loterij-topman Jannie Haek ligt onder vuur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en zijn eigen Raad van Bestuur omdat hij de professionele Lotto-wielerploeg als zijn eigen privéproject runt. Haek zou onder meer een nieuwe CEO aan het hoofd van het team willen zetten en hem 230.000 euro betalen.

De toplui van de Nationale Loterij houden vandaag een strategisch overleg over de toekomst van het overheidsbedrijf. Dat wordt zwaar overschaduwd door zware hommeles in zowel het directiecomité als de raad van bestuur over de professionele wielerploeg Lotto-Soudal, waarvan de Loterij 100 procent eigenaar is. De Loterij pompt jaarlijks 5,5 miljoen euro in het team dat een budget heeft van 15,5 miljoen euro. Tegen 2020 wordt dat 17 miljoen euro.

Het loon van 230.000 voor de CEO van het wielerteam is buiten alle proportie, in vergelijking met wat bijvoorbeeld de CEO van de NMBS verdient.

Er is groeiende wrevel over het optreden van topman en wielerfan Jannie Haek bij het bestuur van de wielerploeg. Die zou zijn directiecomité en raad van bestuur passeren bij belangrijke beslissingen, de financiële huishouding niet op orde hebben en onvoldoende rekening houden met de bezwaren van de regering. Dat blijkt uit de notulen van de raad van bestuur eind september. Daaruit wordt nog duidelijk dat door de vele perslekken de sfeer tussen Haek, zijn directiecomité en de raad van bestuur al een tijd helemaal verzuurd is.

Er zijn groeiende vragen bij het financiële plaatje van de wielerploeg. Haek, een ex-kabinetschef van Johan Vande Lanotte (sp.a), krijgt de volle laag over zijn plan om een loon van 230.000 euro te betalen aan een nieuwe CEO die hij wil aanstellen. 'Buiten alle proportie in vergelijking met wat de CEO van de NMBS verdient', luidt het. Spoorbaas Jo Cornu verdiende vorig jaar 290.000 euro, 230.000 vast en een bonus van 60.000 euro, maar staat wel aan het hoofd van een overheidsbedrijf met 20.000 werknemers. Bij de wielerploeg Lotto-Soudal gaat het om een dertigtal renners en een technische staf van nog eens enkele tientallen.

©Dominic Verhulst

Er zouden nog twee namen overblijven om Lotto-Soudal te leiden. Het gaat om Marc Frederix, huidig marketingdirecteur van de Loterij die net als Haek een sp.a-etiket heeft, en Paul De Geyter. Dat is de baas van sportmanagementkantoor Celio Sport & Image en de makelaar van een uitgelezen kransje Belgische en buitenlandse wielertoppers, onder wie Tom Boonen, Greg Van Avermaet en Tim Wellens.

Crowdfunding

De kritiek klinkt nog scherper over het crowdfunding project 'Captains of Cycling'. Dat is onlangs met Haek als grote trekker gelanceerd en past in de omvorming van de ploeg tot een coöperatieve vennootschap. Om de betrokkenheid van het publiek te verhogen bij het team kunnen fans vanaf 50 euro aandeelhouder worden. Afhankelijk van de formule - instappen kan tot 1.000 euro - verhoogt het pakket voordelen, van korting in de webshop tot de kans op een vip-rondleiding in de Tour de France. Wie een aandeel koopt, zou ook een stem krijgen in de algemene vergadering en alle coöperatieve aandeelhouders zouden samen ook één vertegenwoordiger krijgen in de raad van bestuur.

Er is sprake van een tekort van 1,4 miljoen euro, 400.000 euro kosten voor de crowdfunding en 1 miljoen dat nog niet gedekt is via sponsorcontracten. Dat komt niet overeen met de documenten die aan de Raad van Bestuur zijn overgemaakt.

Haek krijgt zowel van bestuurders als regeringscommissarissen de wind van voor over het coöperatieve project. Dat zou langs alle kanten rammelen. 'Het financieel plan dat online staat in het kader van de oproep tot geïnteresseerde coöperanten, maakt melding van een tekort van 1,4 miljoen euro', aldus een regeringscommissaris. 'Het gaat om 400.000 euro kosten voor de oprichting van de coöperatieve vennootschap en 1 miljoen euro dat nog niet gedekt is door sponsorcontracten. Dat komt niet overeen met wat eerst is meegedeeld en documenten die aan de raad van bestuur zijn overgemaakt.'

Een bestuurder zet ook vraagtekens bij de eerste resultaten van de crowdfunding. Een week na het begin in september blijkt er op 251 pakketten ingeschreven, goed voor in totaal 66.750 op een gelimiteerd beoogd bedrag van 300.000 euro. Maar de coöperanten, onder wie blijkbaar Jannie Haek zelf, zijn in overweldigende meerderheid Vlamingen. Er waren slechts 17 inschrijvingen in Wallonië. Dat is een tegenvaller, net omdat de crowdfunding een antwoord moet bieden op de zware kritiek uit Franstalig België. Daar ligt de wielerploeg al maanden onder vuur omdat het miljoenen aan federaal geld kost en er bijna geen Waalse coureurs voor rijden. Er wordt daarom vanuit de raad van bestuur geëist dit euvel op te lossen.

Website

Haek heeft niet alleen intern af te rekenen met zware kritiek. Hij kreeg half september ook een vlammende brief van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) over de lancering van de website om coöperanten te ronselen. Wilmès liet in een brief in januari al verstaan dat een profploeg niet beantwoordt aan de sociale doelstelling van de Nationale Loterij, er te veel budgettaire risico's zijn en de Loterij eigenlijk tout court geen eigenaar mag zijn van een professionele wielerploeg. Wilmès laat nu opnieuw weten dat Haek zijn boekje met de hervorming tot coöperatieve vennootschap te buiten gaat.

De raad van Bestuur is voor voldongen feiten geplaatst, terwijl dit soort beslissingen over structuur haar specifieke bevoegdheid is
Sophie Wilmès
Minister van Begroting

De lijst bezwaren is lang en Wilmès vraag Haek een groot aantal onduidelijkheden uit te klaren. De minister wijst erop dat de raad van bestuur voor voldongen feiten is geplaatst bij de omvorming van de Lotto Sport Organisation (LSO, de bedrijfsstructuur boven de Lotto-ploeg, red.) tot een coöperatieve vennootschap, terwijl de beslissing over dergelijke ingrepen haar specifieke bevoegdheid zijn.

Bovendien zijn er bij de minister vragen of alles wel wettelijk in orde is. 'Het lijkt me ook essentieel dat er een aandeelhouderspact komt tussen het bedrijf en zijn belangrijkste sponsors, om de belangen van de Loterij maximaal te beschermen. Ik zal het blijven herhalen: de belangrijkste motivatie van deze operatie moet de beperking van het juridisch-financiële risico zijn, om de continuïteit van de onderneming te verzekeren.' Volgens Wilmès is volstrekt onduidelijk hoe het op dat vlak staat, door tegenstrijdige conclusies in verschillende versies van een nota van een advocatenkantoor.

Sponsors

De raad van bestuur gaf Haek na de vergadering huiswerk mee. Voor er verdere beslissingen komen, moet hij duidelijkheid scheppen over wie de sponsors en aandeelhouders zullen zijn. 'Het doel is immers de financiële risico's te beperken en te spreiden over de aandeelhouders.'

Het eigenaarschap van een professioneel wielerteam behoort niet tot het sociaal takenpakket van de Nationale Loterij
Sophie Wilmès
Minister van Begroting

Het meest opvallend is dat de raad van bestuur zich duidelijk uitspreekt tegen de inspraak van renners en coöperatieve fans in de raad van bestuur, nochtans een uitgangspunt van het hele crowdfundingproject. 'Eventueel kunnen ze vertegenwoordigd worden in een adviescomité of op een andere wijze hun betrokkenheid uiten', luidt het.

Jannie Haek was niet bereid tot het geven van commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud