Topoverleg rond aanpak Syriëstrijders

Joëlle Milquet, minister van Binnenlandse zaken, en haar Franse evenknie Bernard Cazeneuve ©REUTERS

In heel Europa wordt bezorgd gereageerd op de mogelijk radicale motieven van Mehdi Nemmouche, de Franse verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De vrees groeit dat nog meer teruggekeerde Syriëgangers als hij aanslagen kunnen plegen.

De verdachte Nemmouche is wellicht pas in 2012 geradicaliseerd, tijdens zijn verblijf in de Franse gevangenis. Toen hij vrijkwam, trok de Fransman meteen naar Syrië. Hij zou daar ruim een jaar hebben doorgebracht bij de jihadistische groep ISIL, die banden heeft met de terreurbeweging al-Qaeda. ISIL strijdt in Syrië tegen het Assad-regime. In januari zou hij weer in Frankrijk zijn aangekomen. Vier maanden later volgde de noodlottige aanslag in Brussel.

De grote vraag is of hij een alleenstaand geval is. Aftredend minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) kondigde aan dat de problematiek van de Syriëstrijders donderdag opnieuw besproken wordt tijdens de Europese ministerraad van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Aftredend premier Elio Di Rupo deed eerder al een oproep tot een betere samenwerking tussen de verschillende lidstaten over teruggekeerde Syriëstrijders.

Volgens Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) loopt de informatie-uitwisseling met de diensten van Binnenlandse Zaken mank. 'De burgemeesters worden nauwelijks geïnformeerd over de screening die de jongeren ondergaan', zegt hij. Zijn ongerustheid wordt er niet minder op bij de vaststelling dat de chef van de lokale politiezone niet beter geïnformeerd is dan hijzelf. Meestal worden de lokale autoriteiten door familie of naasten geïnformeerd over de terugkeer van een strijder.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft opnieuw een oproep gedaan om het leger mee in te zetten voor de bewaking van joodse belangen. De joodse gemeenschap zal overigens maandag ingelicht worden over de stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag in het Joods Museum in Brussel. 'Geef ons alsjeblieft die paracommando's om doelwitten te bewaken. We hebben een belangrijke Joodse gemeenschap in Antwerpen. Die staat al lang onder verhoogde dreiging. Er zijn al aanslagen in Antwerpen gebeurd', zei De Wever tegenover VRT Nieuws.

Aftredend minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beklemtoont dat geen enkele teruggekeerde Syriëganger uit het oog verloren wordt. 'Het platform van returnees screent alle Belgische individuen of andere die niet verblijven in België en die uit Syrië terugkeren. Voor elk profiel, en op basis van de elementen van het dossier, wordt een verdeling gemaakt tussen de diensten en volgt er ofwel een aanhouding, of een gerechtelijke vervolging, of nog, wanneer er geen gerechtelijk dossier is geopend, is er een opvolging door een inlichtingendienst of door de lokale politie.'

Op een persconferentie samen met haar Franse ambtsgenoot Bernard Cazeneuve zei ze 'dat we voor een fenomeen staan die de nationale grenzen overschrijdt.' Beide ministers pleitten daarom voor een Europese aanpak.

De Franse president François Hollande zei  eerder dat Frankrijk er alles aan doet om te voorkomen dat geradicaliseerde jongeren aanslagen plegen. De Joodse gemeenschap in Frankrijk en België vreest zich verspreidend kopieergedrag. Het kan zijn dat de schutter bewust de Algerijnse terrorist Mohammed Merah kopieerde, die begin 2012 in een joodse school in het Franse Toulouse drie kinderen en een volwassene ombracht en dat filmde.

In Nederland ziet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) nog geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. De rechtse populist Geert Wilders beweert dat twee teruggekeerde Syriëgangers recent een aanslag beraamden op hem. Ze zitten intussen vast. Een officiële bevestiging van die bewering kwam er niet.

 

Radicale ISIL strijdt voor islamitische staat

De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) is een van de meest radicale soennitische groeperingen die in de Arabische wereld voor een islamitische staat strijden. ISIL is ontstaan uit Tawhid wal-Jihad, die zich onder de beruchte Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi keerde tegen de Amerikanen in Irak.  Al-Zarqawi kwam in 2006 om het leven door een Amerikaanse luchtaanval. Sindsdien voeren Irakezen de groepering aan. Sinds 2013 noemt ze zich Islamitische Staat van Irak en de Levant. De huidige leider is Abu Bakr al-Baghdadi.
In Syrië is ISIL niet alleen in conflict met het regeringsleger, maar ook met andere rebellen. ISIL staat erom bekend ook in Syrië burgers niet te sparen. In sommige gebieden heeft de groep de islamitische wetgeving sharia ingevoerd. Voor ISIL vechten in Syrië ook moslims uit Noord-Afrika, de Arabische golfstaten en vrijwilligers uit Europa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud