Tuchtcommissie PS zet Emir Kir uit partij

Emir Kir (PS) bij zijn eedaflegging in de Kamer in juni vorig jaar. Zonder hem heeft een paarsgroene coalitie geen meerderheid meer. ©BELGA

PS-kamerlid en burgemeester Emir Kir betaalt de tol voor een ontmoeting met enkele extreemrechtse Turkse burgemeesters. Dat paarsgroen nu niet langer een meerderheid heeft in de Kamer, is volgens waarnemers minder ingrijpend dan de gevolgen voor de Brusselse PS.

De tuchtcommissie kwam urenlang bijeen om zich te buigen over een klacht van een militant tegen de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Aan de basis van de klacht lag een  ontmoeting van Kir met twee Turkse burgemeesters van de partij MHP, de politieke tak van de extreemrechtse beweging Grijze Wolven. Dat gebeurde in het gezelschap van vier andere Turkse burgemeesters. Die ontmoeting vond plaats in de marge van een Europese vergadering waar de betrokkenen aan deelnamen.

Kir ontkent niet dat hij zijn Turkse collega-burgemeesters heeft ontmoet, maar zegt dat hij de twee extreemrechtse politici niet als dusdanig heeft uitgenodigd.

'Kir is tipje van de ijsberg'

 Is dit het begin van een 'opkuis' bij de PS, waar de tolerantie jegens verkozenen met banden met Ankara tot nu toe groot was? Mogelijk wel. Want volgens een anonieme PS'er is het geval van Emir Kir slechts 'het tipje van de ijsberg' en zijn ook andere PS-verkozenen waarvan de banden met Turkije vragen oproepen.

Onder hen zit Hasan Koyuncu (vicevoorzitter van Brussels parlement), Ibrahim Dönmez en Sevket Temiz (allebei Brussels parlementslid). Zij steunen openlijk de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan.

De PS is niet de enige partij die geconfronteerd wordt met die problematiek. Ahmet Koç werd voor zijn steun aan Erdogan drie jaar geleden uit de s.pa gezet. En in mei vorig jaar sloot de CD&V Yasin Gül uit. Hij had in een korte film de Grijze Wolven gesteund.

 

Vorige week dinsdag werd Kir gehoord door de tuchtcommissie. 'Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts', liet hij daarna weten. Kir erkende dat hij een inschattingsfout had gemaakt en verklaarde dat hij in de toekomst 'waakzamer zou zijn'.

Teleurgesteld

Maar de tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie besliste vrijdagavond om de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node uit de partij te zetten. Kir reageerde teleurgesteld. Hij 'blijft een man van links met geen enkele sympathie voor extreem rechts', zei hij.

De militant die de klacht indiende, Jérémie Tojerow, vond het 'een moeilijke beslissing, maar een beslissing die de eer van de socialisten herstelt'. 'De Brusselse PS heeft opnieuw aangetoond dat niemand boven de fundamentele principes en strijdpunten staat, of het nu een eenvoudige militant of belangrijk mandataris is', aldus de militant uit Sint-Gillis op Facebook.

Paarsgroen

De uitsluiting van Kir betekent ook dat paarsgroen, de favoriete piste van PS-voorzitter Paul Magnette, zonder hulp van CD&V geen meerderheid meer heeft in de Kamer. Met Kir erbij zat die coalitie aan een krappe meerderheid van 76 zetels op 150, zonder hem valt dat terug tot 75.

Voor de vorming van een federale regering zal dit weinig gevolgen hebben, meent politicoloog Dave Sinardet (VUB). 'Met één zetel op overschot was paarsgroen sowieso al moeilijk. De gevolgen zullen vooral voor de Brusselse PS zijn, die jaren nodig zal hebben om dit uitgelegd te krijgen aan zijn achterban en nieuwe gezichten te vinden die electoraal even sterk staan als Kir', analyseert Sinardet.

Emir Kir was een stemmenkanon. Hij haalde bij de verkiezingen van mei vori jaar 18.520 voorkeurstemmen binnen, de op vier na hoogste score van de PS. 'Kir is zeer populair, en had een absolute meerderheid in Sint-Joost', zegt Sinardet. 'Hij zal wel burgemeester blijven, maar het is maar de vraag wat zijn PS-gemeenteraadsleden gaan doen. Sowieso zal de PS in Brussel dus op zoek moeten gaan naar nieuwe gezichten.'

Magnette

PS-voorzitter Paul Magnette 'neemt akte' van de beslissing. 'Die sanctie is het gevolg van het niet-respecteren van het cordon sanitaire. Voor de PS is het respecteren van het cordon sanitaire van toepassing ten opzichte van alle verkozenen van extreemrechts, ongeacht om wie het gaat en waar ze vandaan komen', zei Magnette zaterdag.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect