Turtelboom hekelt huiszoekingen fiscus

Minister van Justitie Annemie Turtelboom ©BELGA

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is niet te spreken over de verregaande bevoegdheid van belastinginspecteurs om bedrijfslokalen en huizen van zaakvoerders te doorzoeken.

Turtelboom vindt het stuitend dat er minder strenge regels gelden om woningen van mogelijke belastingontduikers uit te kammen dan huizen van zware criminelen. Om het evenwicht te herstellen moet de belastingwet dringend worden aangepast, stelt Turtelboom.

Ze gaat in tegen het standpunt van staatssecretaris John Crombez (sp.a). In naam van de regering zei hij donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer dat hij een wetswijziging niet nodig vond.

Aanleiding voor de regeringsrel is nieuwe rechtspraak van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en het Gentse hof van beroep. Die gaven de fiscus gelijk in verschillende dossiers waarbij belastinginspecteurs bedrijfslokalen of privéwoningen hadden doorzocht. Om de woning van een bedrijfsleider te doorzoeken moeten de inspecteurs wel toestemming vragen aan een politierechter. Maar zodra die wettelijke verplichting is vervuld, kan vrijwel alles, zo blijkt.

De rechtbank van Antwerpen vindt het zelfs niet nodig dat de inwoners van het huis de doorzoeking bijwonen. De fiscus mag alle laden en kasten doorzoeken, en meenemen wat hij wil. Toch is het volgens de rechtbank niet aan de fiscus om te bewijzen dat alles correct is verlopen. Het Gentse hof van beroep vindt het dan weer geen probleem als belastinginspecteurs per ongeluk privégegevens op een bedrijfscomputer bekijken.

‘Er moeten duidelijk wél strengere regels komen in de belastingwet’, benadrukt Turtelboom in een dubbelinterview met advocaat Hans Rieder dat zaterdag volledig in De Tijd verschijnt.

‘Het kan toch niet dat belastinginspecteurs alleen maar een machtiging nodig hebben van een politierechter om een huis of bedrijfslokaal te doorzoeken? Je hebt wel een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter nodig om bij iemand thuis gestolen goederen te zoeken. Maar alleen op basis van een nota van een belastingambtenaar aan belastinginspecteurs een machtiging geven om bij iemand thuis alle kasten en laden open te trekken om te kijken of daar nuttige informatie ligt? Daar pas ik voor!’

Volgens Turtelboom is er een duidelijke scheeftrekking. ‘Zo behandel je zware criminaliteit en een gewone fiscale controle op een totaal andere manier. Voor zware criminaliteit bouw je heel veel regels in de wet, wat ik terecht vind. Maar bij een vermoeden van belastingontduiking ben je plots veel lakser om beroepslokalen of iemands woning te doorzoeken? We moeten de belastingwet bijsturen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud