Twee Belgische Syriëstrijdsters onderweg naar ons land

In Noord-Syrische en Turkse gevangenissen zitten tienduizenden gezwezen strijders van terreurgroep Islamitische Staat opgesloten. ©REUTERS

Turkije heeft twee Belgische vrouwelijke leden van terreurgroep Islamitische Staat op het vliegtuig naar ons land gezet.

Dat bevestigt het federaal parket.

Het vliegtuig met de vrouwen zou in de vooravond landen op Brussels Airport. Het gaat om de 24-jarige Fatima Benmezian en de 31-jarige Rachma Benmezian, twee zussen. Ze waren gevlucht uit kampen in Noord-Syrië en naar Turkije gevlucht, een strategie die hun kansen vergroot om terug te keren naar België. Net omdat Turkije besliste opgepakte buitenlandse strijders te repatriëren.

De twee vrouwen zijn de eerste Belgische jihadistes die door Turkije zijn uitgezet. Het land deed dat eerder al met strijders van onder meer Deense, Amerikaanse en Franse nationaliteit. De vrouwen worden bij aankomst opgewacht door de veiligheidsdiensten. Die zullen hen begeleiden naar een Belgische gevangenis. Beide vrouwen zijn in België veroordeeld voor terrorisme en moeten dus een jarenlange celstraf uitzitten.

De Turkse autoriteiten zeggen al een tijd dat ze elke buitenlandse Syriëstrijder het land zullen uitzetten. Dat laatste is geen gebruikelijke procedure in internationaal recht, zeker voor mensen die veroordeeld zijn. Uitlevering is de normale procedure als onderdanen van ons land worden gearresteerd in het buitenland en veroordeeld zijn in ons land. België moet dan officieel de uitlevering vragen, en er is ook toestemming nodig van Turkije.

Protocol

Dat is nu niet het geval. Maar Turkije zet de strijders ook niet zomaar op een vlucht. Er is een protocol afgesproken tussen Turkije en België, waarbij de Belgen tijdig verwittigd worden dat de strijders op komst zijn. Dat protocol is mee een gevolg van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem in 2016. Eén van de daders bleek door de Turken op een vlucht gezet naar Nederland, terwijl de Belgen wisten dat hij gearresteerd was aan de Syrische grens. Via Schiphol wist hij te ontkomen, waarna hij deelnam aan de aanslagen.

België is verplicht onderdanen terug te nemen als Turkije kan aantonen dat het om landgenoten gaat. België kan weigeren - net als de luchtvaartmaatschappijen overigens - als er geen duidelijke identiteitspapieren zijn of diplomatieke documenten zijn verstrekt. Maar in deze abnormale omstandigheden is goed mogelijk dat Turkije zijn eigen nationale vliegmaatschappij of andere de arm omwringt om de strijders aan boord te nemen. Mogelijk volstaat ook het feit dat België simpelweg aanvaardt dat de personen worden toegelaten tot het grondgebied, mits het de strijders dan gecontroleerd kan opnemen en naar de gevangenis escorteren.

De zussen zijn allicht niet de laatsten die vanuit Turkije naar België terugkeren. In de chaos die ontstond bij de Turkse militaire inval in Noord-Syrië ruim een maand geleden wisten nog een aantal Belgische vrouwen over de Turkse grens te ontsnappen. Het ging onder meer om Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt, en hun zes kinderen, bekend van hun processen tegen de Belgische staat om hun terugkeer af te dwingen. De Belgische staat wist die processen, en ook tegen andere IS-weduwen, te winnen. Er is ook nog sprake van een derde vrouw, Kouatar Bioui, die mogelijk in Turkije is geraakt.

In de regio zouden nog een honderdtal Belgen zitten, onder wie zowel vrouwen, mannen als kinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud