Twee op de drie treinen rijden

Spoorstaking met impact op het hele net. ©BELGA

Ondanks een spoorstaking van de machinistenvakbond ASTB reden donderdagochtend ongeveer twee derde van de treinen. De drukte op de snelwegen is wel aanzienlijk: op het hoogtepunt stond er bijna 350 kilometer file op de wegen.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders - een niet-erkende vakbond die naar eigen zeggen ongeveer een derde van de 3.800 treinbestuurders vertegenwoordigt - is woensdagavond om 22 uur begonnen aan een staking. De machinisten vragen een herziening van de premieberekening en een aanpassing van de barema's na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien jaar.

De NMBS waarschuwde vooraf al voor verstoord verkeer, verspreid over het hele land. Uiteindelijk bleken twee op de drie treinen te rijden. De spoorwegorganisatie vraagt reizigers zich vooraf te informeren via Twitter, de schermen in het station of de live-map. De situatie zoals ze is, zal zich waarschijnlijk zo doorzetten doorheen de ochtendspits. 'We proberen zoveel mogelijk materieel en personeel te mobiliseren', klinkt het. 

Het treinverkeer werd extra in de war gestuurd door een technische storing in het seinhuis Antwerpen-Berchem. Daardoor was er twee uur lang geen spoorverkeer mogelijk richting Lier en Limburg, en richting Essen-Roosendaal. 

Weg

Ook op de weg waren de gevolgen van de spoorstaking te voelen. De drukte op de weg richting Brussel kwam veel vroeger op gang dan normaal, was te horen bij Hajo Beeckman van het Vlaamse Verkeerscentrum. Rond 6 uur waren er al files, bijvoorbeeld op de E40 van Gent naar Brussel. Aanvankelijk was de drukte 'gemiddeld, maar niet extreem', maar dat veranderde doorheen de spits: op het hoogtepunt stond er bijna 350 kilometer file op de Belgische snelwegen. 

#staking28mei Drukte op de snelwegen naar Brussel kwam vanmorgen stuk vroeger op gang dan normaal - bv #E40 vanuit Gent: files sinds 6u— Hajo Beeckman (@hajobeeckman) May 28, 2015

 

Stakingsrecht

De NMBS-directie veroordeelt de acties met klem en is niet van plan in te gaan op de eisen van het syndicaat. Erop ingaan zou de NMBS 15 miljoen euro per jaar kosten. Volgens de directie zijn de acties ook vooral ingegeven door enkele individuen en wordt de actie niet collectief gedragen. 

In de marge van de staking van de ASTB dient Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert een resolutie in waarin hij vraagt om het stakingsrecht tegen het licht te houden. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag. De sociale partners krijgen van de liberaal zes maanden de tijd om een evaluatie te maken.

Dat moet volgens het Kamerlid uitmonden in een nieuw regelgevend kader 'waarbij het recht op staken, het recht op werken, het recht om zich vrij te bewegen en het eigendomsrecht evenwichtig worden beschermd'. Volgens Lachaert is het stakingsrecht immers fundamenteel 'maar niet absoluut'. Als de sociale partners er niet uitraken, dan moet de regering een stakingswet opstellen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud