Advertentie

'Twee op drie jonge Vlamingen willen België behouden'

©BELGA

België moet blijven bestaan en het federale niveau moet bevoegdheden terugkrijgen van de gemeenschappen en de gewesten. Dat vindt bijna 68 procent van de Vlamingen tussen 25 en 35 jaar, blijkt uit onderzoek van VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak.

De resultaten worden vrijdag uit de doeken gedaan in de krant De Morgen. Voor heel België ligt het aandeel van de voorstanders van het behoud van België en de teruggave van bevoegdheden aan de federale overheid op drie kwart.

De navraag gebeurde bij 1.964 Nederlandstalige en Franstalige Belgen. Zij kregen de keuze tussen enerzijds een splitsing van het land en anderzijds het behoud ervan plus de overheveling van Vlaamse, Waalse en Brusselse bevoegdheden terug naar het federale niveau. Zowat 32 procent van de Nederlandstaligen en 15,3 procent van de Franstaligen koos de eerste optie.

Niettemin verwacht 43,8 procent van de Nederlandstaligen dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien, waarbij een klein derde een splitsing verwacht. Bij de Franstaligen is dat respectievelijk iets meer dan de helft en 42 procent.

Al gelooft 75 procent tegelijkertijd dat Brussel ons land wel bij mekaar zal houden, aldus nog Elchardus, die de contradictie erkent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud