Tweede recordmaand op rij voor faillissementen

(foto: Peter Hilz) ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Oktober was opnieuw een zwarte maand voor ondernemers. Afgelopen maand gingen 1.210 ondernemingen failliet, een stijging van 1,7 procent in vergelijking met september en een nieuw absoluut record.

In vergelijking met oktober vorig jaar gingen 7,2 procent meer ondernemingen over de kop. Het is verontrustend dat oktober nóg slechter was dan september, want normaal gezien is september de maand waar traditioneel de meeste faillissementen vallen.

Sinds begin dit jaar zijn 9.156 zaken failliet gegaan, bijna 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van het handelsinformatiekantoor Graydon.

De faillissementengolf blijkt vooral in het Vlaams Gewest hevig toe te slaan. Sinds begin dit jaar gingen 4.449 ondernemingen bankroet, ruim 10 procent meer dan vorig jaar. In Brussel is er een lichte stijging van 1,3 procent. In Wallonië gingen minder (-1,6%) zelfstandigen failliet.

Volgens Graydon is de tweede fase van de faillissementencyclus bereikt. 'Er is een verschuiving van kleinhandel naar groothandel. Binnen de zakelijke dienstverlening is er een heropflakkering van faillissementen en binnen de transportsector blijft een hoog aantal ondernemingen over de kop gaan. Het zijn niet meer de direct consumentgerichte sectoren die de eerste klappen opvangen, maar de daaraan leverende sectoren die volop de gevolgen voelen', klinkt het in een persbericht.

Bovendien gingen in oktober alleen al drie bedrijven over de kop waar meer dan 100 werknemers aan de slag waren. Sinds begin dit jaar gaat het om 12 soortgelijke gevallen, het hoogste aantal sinds 2004. Een teken dat de derde fase in de faillissementengolf is aangebroken, waarbij steeds grotere bedrijven bankroet gaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud