netto

U kan vanaf nu uw belastingaangifte indienen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem gaf meer uitleg over de aangifte van de personenbelasting in 2021. ©Photo News

Naar analogie met de voorgaande jaren moet een papieren aangifte op 30 juni bij de fiscus zijn. Voor een elektronische hebt u tot 15 juli. Dit jaar worden minder vooraf ingevulde aangiftes verstuurd.

Sinds woensdag kan u uw jaarlijkse belastingaangifte elektronisch via MyMinfin (Tax-on-web) indienen. De grote cyberaanval van dinsdag heeft aan de voorziene startdatum niets veranderd. De papieren belastingaangiftes worden in de loop van mei verstuurd.

Naar analogie met de voorbije jaren moet een papieren belastingaangifte op 30 juni bij de fiscus zijn. Voor een elektronische aangifte via MyMinfin hebt u de tijd tot 15 juli. Mandatarissen zoals boekhouders moeten de aangifte uiterlijk 21 oktober indienen.

Vooraf ingevulde aangifte

Na heel wat kritiek van onder andere de federale ombudsdienst gaat de fiscus dit jaar fijnmaziger te werk voor de voorstellen van vereenvoudigde aangiftes (VVA). ‘Om in 2021 zo volledig en correct mogelijke VVA’s te versturen en mensen meer zekerheid te bieden, zullen we dit jaar minder VVA’s versturen’, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Het gaat dit jaar om 3,75 miljoen belastingplichtigen of 170.000 minder dan vorig jaar.

3,75
miljoen
3,75 miljoen belastingplichtigen ontvangen een voorstel van vereenvoudigde aangifte.

De doelgroepen worden beter afgebakend. Als bepaalde codes niet met zekerheid kunnen ingevuld worden, dan wordt niet langer een VVA gemaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wie een lening aangaat en verhuist. Ook belastingplichtigen die vorig jaar belastingverminderingen hebben ontvangen waarover de fiscus geen gegevensstroom heeft - zoals kosten voor kinderopvang - worden uitgesloten.

Sommige codes worden dan weer beter vooraf ingevuld, zoals het aantal personen ten laste en het kadastraal inkomen van een tweede verblijf. Ten slotte wordt meer informatie gegeven om na te gaan welke elementen in een VVA zeker moeten worden nagekeken.

Telefonische hulp

Net zoals vorig jaar zal de fiscus alleen telefonische hulp bieden bij het invullen van de aangifte. ‘De coronacijfers laten nog altijd niet toe om de invulsessie veilig op grote schaal te organiseren in de eigen kantoren van de federale overheidsdienst Financiën of in de gemeenten’, zegt Van Peteghem.

Vorig jaar werden 311.000 aangiften ingevuld via de telefoon. Daarbovenop kwamen nog 225.000 andere telefonische vragen.

Nieuwe codes

Eerder was al bekend dat de belastingaangifte dit jaar meer codes telt. ‘Die zijn allemaal gelieerd aan tijdelijke en gerichte maatregelen om de gezinnen en bedrijven door de coronacrisis te leiden’, zegt Van Peteghem.

Lees nu zaterdag meer over uw belastingaangifte in het Netto-katern van uw weekendkrant. Op zaterdag 22 mei verschijnt De Belastinggids van Netto met concrete tips over het invullen van uw aangifte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud