‘U pluimt gezinnen en gepensioneerden'

'U pluimt de gezinnen en de gepensioneerden'. ©BELGA

De meerderheid had in het Kamerdebat over de taxshift weinig moeite met de oppositie. De Vlaamse oppositie schoot vooral op CD&V en de ‘schamele vermogenstaksen’.

‘Het is een goede zaak dat de lasten op arbeid dalen.’ Het gebeurt niet vaak, maar ditmaal trapte Groen-fractieleider Kristof Calvo zijn tussenkomst af met een bloemetje voor de regering. Het bevreemdende aan het debat over de taxshift was dat geen enkele partij het oneens was over de kern van de zaak: de lasten op arbeid moeten omlaag. Premier Charles Michel (MR) maakte daar handig gebruik van in zijn afsluitende repliek: ‘In al mijn jaren als parlementair spraken zowel de meerderheid als de oppositie meermaals over de loonkostenhandicap. Wij pakken die nu aan.’

Voor de oppositie was het dan ook zoeken naar de juiste toon om het akkoord over de verschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie, vermogen en vervuiling onder vuur te nemen. De Vlaamse linkerzijde - Groen en sp.a - vond elkaar in een aanval op de christendemocraten. CD&V zette bij de installatie van de regering-Michel vorig jaar in op de taxshift. De vraag naar een bijdrage van de vermogenden was nodig als zoethoudertje voor de achterban die de liberale recepten, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, moest slikken .

Vermogenden

‘Waar is uw vermogenswinstbelasting?’ schamperde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman richting de CD&V-banken. ‘U hebt een schamele speculatietaks en kaaimantaks gekregen. Het horrorscenario dat ACV-voorzitter Marc Leemans beschreef, is waarheid geworden’, bespeelde Temmerman de linkervleugel van CD&V.

Nog nooit heeft een meerderheid zoveel taksen gelegd op vermogenden.
Servais verherstraeten
CD&V-fractieleider

Calvo sloot zich daar later moeiteloos bij aan. ‘Voor de speculatietaks staat maar een vage 28 miljoen euro in de tabellen geschreven. De besparingen in de sociale zekerheid zijn dan weer bangelijk concreet: tot wel 1,7 miljard euro. Dat is dus de grote taxshift die Kris Peeters wou: besparen op zijn eigen sociale departementen.’

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten was niet onder de indruk ‘Wij vroegen inspanningen van de vermogenden en hebben resultaat gehaald. Voor sommigen zal het gewoon nooit genoeg zijn. Nog nooit heeft een meerderheid zoals deze zoveel taksen gelegd op vermogenden en vermogenswinsten. Dit is dan ook een zeer evenwichtige taxshift.’ Verherstraeten schaarde zich zo in het rijtje van de andere fractieleiders van de meerderheid - Hendrik Vuye van N-VA, Patrick Dewael van Open VLD en Dennis Ducarme van MR - die met bloemetjes richting de regering wierpen en de kritiek van de oppositie van zich afschudden.

Compensatie

Een andere kritiek van de oppositie was de aanpak van de taxshift. ‘Wat u langs de ene kant neemt, geeft u langs de andere kant terug. Maar u neemt wel veel vroeger dan dat u teruggeeft’, fulmineerde Calvo. Karin Termmerman en PS-fractieleidster Laurette Onkelinx doelden op de btw-verhoging van de elektriciteit die in september ingaat, terwijl de compensatie pas op het einde van de legislatuur volgt.

Waar is nu uw vermogenswinstbelasting?
Karin Temmerman
CD&V

Die compensatie zal niet iedereen ten goede komen, stelt Termmerman. ‘De gepensioneerden krijgen de btw-verhoging in september al op hun bord, maar zullen niet genieten van de compensatie via de personenbelasting.’ Onkelinx was iets explicieter: ‘U pluimt de gezinnen en gepensioneerden.’ Maar de kritiek gleed vlot van premier Michel af. ‘Er is 7,2 miljard gemobiliseerd voor zuurstof voor bedrijven en gezinnen. Niets doen, dat is pas asociaal.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud