Advertentie

Batterij maatregelen moet vierde golf tegenhouden

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (l.) en premier Alexander De Croo. ©BELGA

Wie een horeca- of fitnesszaak bezoekt, moet vanaf volgende week ook in Vlaanderen een coronapas tonen. Ook organisatoren van kleine evenementen krijgen de mogelijkheid om een Covid Safe Ticket te vragen.

'Het vaccin blijft ons belangrijkste wapen tegen het coronavirus', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) dinsdag op de persconferentie na het Overlegcomité. Daarnaast kondigde hij extra maatregelen aan om de verspreiding van het virus terug te dringen.

Het dragen van een mondmasker wordt vanaf vrijdag verplicht in winkels en publieke plaatsen binnen, inclusief tijdens erediensten. 'Maar wacht niet tot vrijdag', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ook het personeel in horeca- en fitnesszaken moet dan weer een masker dragen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Het Covid Safe Ticket (CST) wordt in het hele land verplicht in de horeca en fitnesscentra vanaf 1 november. De coronapas wordt ook verplicht voor evenementen vanaf 200 aanwezigen binnen (in plaats van 500 personen vandaag) en 400 mensen buiten. Anders zijn mondmaskers verplicht. In Brussel en Wallonië liggen die drempels lager.

Ook wie een klein evenement organiseert, mag - ongeacht de omvang van het evenement - een CST vragen aan de bezoekers. 'We rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van organisatoren', zei Vandenbroucke.

Met de invoering van het Covid Safe Ticket in Vlaanderen lijkt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de arm te zijn omgewrongen. In de aanloop naar het Overlegcomité had de N-VA nog duidelijk gemaakt dat ze het nut niet zag van de invoering van het CST in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad veel hoger ligt dan in Brussel en Wallonië.

Vanuit Dubai liet Jambon evenwel weten dat zijn arm niet is omgewrongen. Hij wees erop dat het voorstel op tafel lag om de coronapas te verplichten voor evenementen met meer dan 50 mensen, maar dat voorstel van Vandenbroucke heeft het niet gehaald. En de horeca was zelf vragende partij voor de invoering van een coronapas.

De Vlaamse regering had ook al beslist de coronapas in te voeren voor fitnesszaken, omdat er een grote druk was op de Rand rond Brussel. 'Daar schijnt sprake te zijn van fitnesstoerisme uit Brussel', zei Jambon. 'Daar hebben we de knoop gewoon doorgehakt. Dat is niet zo dramatisch, denk ik.'

De beslissingen over de coronapas zullen verwerkt worden in een decreet, dat woensdag in het Vlaams Parlement moet worden goedgekeurd. Bij de N-VA luidt het dat een nieuwe mondmaskerplicht in de horeca vermeden is.

Thuiswerk

Thuiswerken wordt opnieuw sterk aanbevolen. Tenzij dat onmogelijk is door de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening. Vandenbroucke: 'We zitten te veel samen in de metro, op het openbaar vervoer, op het werk. Dat moeten we vermijden.'

De werkgeversorganisaties Unizo en Voka reageerden tevreden dat telewerk niet wordt verplicht. 'Ondernemers kennen hun bedrijf het best en kunnen daarom correct inschatten hoe ze alles veilig kunnen laten verlopen. Zo vermijden we onnodige verstrengingen die tot praktische euvels in ondernemingen leiden', zei Unizo-topman Danny Van Assche.

Beperk het contact tussen kinderen en grootouders. Dat is een risico dat we nu moeten vermijden.
Alexander De Croo
Premier

Een goede zaak, vindt ook Voka, want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen. 'Werkgevers behouden de vrijheid om een eigen passend coronabeleid te voeren en de arbeidsorganisatie in eigen handen te houden. Bedrijven zijn en blijven de eerste verantwoordelijken voor de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer', zei Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Boosterprik

Voorts wees De Croo erop dat de derde prik voor 65-plussers wordt uitgerold, om die groep beter te beschermen. De premier raadt meteen ook voorzichtigheid aan. 'Beperk het contact tussen kinderen en grootouders. Dat is een risico dat we nu moeten vermijden', zei de premier met het oog op de herfstvakantie.

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) bevestigde in een reactie dat het wel degelijk een 'grote impact' heeft als de contacten tussen jongeren en ouderen worden beperkt. 'Want het virus is aan het vlammen in de lagere scholen', aldus Van Gucht.

Vandenbroucke liet nog weten dat hij binnenkort een positief advies hoopt te krijgen om ook het gezondheidspersoneel te kunnen inenten met een boosterprik. 'Het ziet ernaar uit dat we dat zullen krijgen.'

Actie nodig

'Het was nodig snel in actie te komen, zonder in paniek schieten', zei Vandenbroucke. Hij wijst op de opnamecijfers in de ziekenhuizen. 'Er waren maandag 155 nieuwe hospitalisaties, waarvan 51 procent in Vlaanderen.'

Het virus is aan het vlammen in de lagere scholen.
Steven Van Gucht
Viroloog

Vandenbroucke benadrukte nog dat wie zich ziek voelt zich ook moet laten testen. Daarvoor hoef je vanaf volgende week niet meer naar de huisarts. Er komt een website, die daarvoor een code genereert. 'Met die code kan je je laten testen', zei Vandenbroucke. Er is ook overleg met de sociale partners om te maken dat iemand met symptomen thuis kan blijven zonder medisch attest, 'zodat de huisartsen niet bezwijken onder de druk', aldus Vandenbroucke.

Vandenbroucke benadrukte tot slot dat ook de ministers van Onderwijs hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zullen moeten nadenken over extra maatregelen om de circulatie van het coronavirus te beperken. 'We zijn ongerust over de situatie in de scholen, want we willen ze absoluut openhouden', klonk het. De ministers van Onderwijs zitten woensdag samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud