Uitkeringen werklozen dalen drie maanden niet

Minister van Werk Nathalie Muylle. ©BELGA

De degressiviteit van de werkloosheid zal omwille van de coronacrisis drie maanden bevroren worden.

Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) woensdag gezegd tijdens de Kamercommissies Economie en Sociale Zaken.

Werklozen hebben vandaag de facto geen mogelijkheid om te solliciteren, dan moeten ze ook niet worden gestraft, was de redenering. De degressiviteit van de werkloosheid wordt met ingang van 1 april voor drie maanden bevroren. 'Mocht blijken dat een langere termijn nodig is, dan zullen we dit opnieuw bekijken', aldus Muylle.

Ook de inschakeling in de werkloosheid wordt naar aanleiding van de coronacrisis eenmalig verlengd met drie maanden. Ook voor artiesten wordt de degressiviteit van de werkloosheid drie maanden bevroren, benadrukte Muylle. 'Voor werknemers met artistieke activiteiten die een beroep doen op de neutralisering van de degressiviteit, zal het percentage van 60 procent als vergoedingsbasis worden behouden', aldus haar kabinet.

De groene en socialistische fracties hadden op de maatregel aangedrongen. Kristof Calvo (Groen) reageert tevreden. 'Aandringen werkt'.

Muylle verwacht voorts dat er uiteindelijk zowat 900.000 mensen een uitkering tijdelijke werkloosheid zullen krijgen voor de maand maart. 'Niet altijd voltijds, soms ook deeltijds.' Volgens een voorlopige raming zou de tijdelijke werkloosheid in maart voor een extra uitgave van 960,8 miljoen euro zorgen.

Muylle kreeg in commissie ook vragen over een mogelijk uitstel van de soldenperiode. Daarover is nog geen beslissing genomen, maar de minister wil dat wel 'zo snel mogelijk' doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud