Advertentie
Advertentie

Uitstel voor soepeler gebruik oldtimers

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) belooft een soepelere regeling voor het gebruik van oldtimers. Maar de start ervan loopt vertraging op. (foto : belga) ©BELGA

Nu de temperaturen eindelijk wat hoger gaan, zullen ongetwijfeld heel wat oldtimers van stal worden gehaald. Het gebruik ervan zou normaal morgen, op 1 juni, versoepeld worden. Maar de nieuwe regeling gaat allicht pas op 1 september in, tot verdriet van de oldtimerfreaks.

Een oldtimer - een auto die 25 jaar in gebruik is - kan als gewoon voertuig ingeschreven worden. De eigenaar geniet van een lagere verkeersbelasting, maar voor de rest is er weinig verschil met een gewone auto.

Oldtimers die echt als oldtimer - met O-plaat - ingeschreven worden, krijgen eveneens een lagere verkeersbelasting èn hoeven niet jaarlijks naar de keuring. Aan de voordelen van een O-plaat zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mogen de oldtimers alleen op de openbare weg voor manifestaties en rally’s, voor proefritten - maar alleen tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 kilometer.

De Federatie Oude Voertuigen onderhandelt al een tijd met staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) over een soepeler statuut voor oldtimers. Ze zouden dan dag en nacht mogen rijden. Enkel woon-werkverkeer en commercieel en professioneel gebruik zouden uitgesloten zijn. De beloofde start van de nieuwe regeling - 1 juni - wordt echter niet gehaald. Wellicht wordt het 1 september. Volgens Wathelet zijn de adviezen van de gewesten over de nieuwe regeling niet tijdig binnengekomen.

Vlaams advies

De woordvoerster van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) zegt dat het advies vandaag, vrijdag, opgestuurd naar Wathelet. Het advies is gunstig, mits enkele voorwaarden. Voor Vlaanderen kan een ruimer gebruik van de oldtimers - zelfs voor woon-werkverkeer en commercieel gebruik - alleen als die auto's jaarlijks naar een specifieke keuring voor oldtimers gaan. 'Logisch, want je mag toch vereisen dat de lichten feilloos branden als die wagens ook 's nachts mogen rijden?' Komt er geen jaarlijkse keuring, dan moeten de beperkingen blijven voor auto's met O-plaat, aldus het kabinet-Crevits.

CD&V-senator Dirk Claes wijst erop dat de liefhebbers op het nieuwe oldtimerstatuut hadden gerekend. 'Ik roep staatssecretaris Wathelet op om dringend de nodige initiatieven te nemen zodat het nieuwe oldtimerstatuut toch ten laatste op 1 juli kan ingaan. Zo kunnen de vele autoliefhebbers de hele zomerperiode genieten van hun oldtimer en de voordelen van het nieuwe statuut'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud