Advertentie
Advertentie

Uitweg voor extra loonsverhoging duikt op

De vakbonden staakten donderdag nog voor hogere lonen. ©BELGA

De loonmarge van 0,8 procent kan nog worden aangepast op basis van nieuwe vooruitzichten van het Planbureau, waardoor meer ruimte kan ontstaan voor loonsverhogingen.

Uit het loonkostenrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) bleek dat de lonen in ons land dit en volgend jaar met maximaal 0,8 procent kunnen stijgen boven op de indexeringen van naar verwachting 3,8 procent. Voor de vakbonden is dat te weinig, waarop zij het loonoverleg met de werkgeversorganisaties opbliezen en woensdag staakten.

De werkgeversorganisaties houden evenwel vast aan de 0,8 procent, omdat de wet voorschrijft dat de maximale marge uit het loonkostenrapport moet worden gerespecteerd. Daardoor leek het loonoverleg muurvast te zitten.

Vooruitzichten Planbureau

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ziet evenwel nog een kans op een akkoord, maakte hij duidelijk in de Kamercommissie Sociale Zaken. Hij wees erop dat de definitieve loonmarge afhankelijk is van de vooruitzichten van het Planbureau, die later deze week worden bekendgemaakt.

'De berekening van de loonnorm van 0,8 procent is gebeurd op basis van parameters die het Planbureau heeft aangereikt in november 2018. Het Planbureau zal vrijdag geactualiseerde cijfers publiceren die mogelijk zullen leiden naar een herberekening van de loonnorm', bevestigt de woordvoerster van Peeters.

Opening voor loonoverleg

‘Dit kan een opening zijn voor het loonoverleg’, zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. Zo zou de inflatie lager kunnen uitvallen, waardoor er meer ruimte is voor loonsverhogingen. Na herberekeningen zou de loonmarge kunnen stijgen tot de symbolische grens van een procent.

Een aanpassing van de loonkostenwet, zodat de lonen sneller kunnen stijgen, zit CD&V vooralsnog niet zitten. De vakbonden en de oppositie dringen daarop aan, maar volgens Vercamer zou dat ingrijpen zijn in het verloop van het sociaal overleg. 'Dat doen we niet', zegt hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud