Ultieme poging om loonoverleg te redden mislukt

Premier Alexander De Croo. ©Photo News

Een ultieme poging van premier Alexander De Croo (Open VLD) om de vakbonden en de werkgeversorganisaties aan het onderhandelen te krijgen over hogere lonen is mislukt. De federale regering zal dus zelf een uitweg in het explosieve dossier moeten zoeken.

Premier Alexander De Croo en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zijn er donderdagavond niet in geslaagd het loonoverleg te reanimeren. Ze riepen de kopstukken van de vakbonden en de werkgeversorganisaties bij zich voor ultiem overleg, maar tijdens dat onderhoud werd duidelijk dat het water te diep is

'Het gesprek verliep in een open en constructieve sfeer', klonk het na afloop bij De Croo. 'Er is afgesproken dat de sociale partners uiterlijk morgen (vrijdag, red.) aan de regering een agenda bezorgen voor het sociaal overleg van de komende weken.' Het gaat daarbij onder meer over minimumlonen en de eindeloopbaanregeling, maar over hogere lonen zal niet meer worden gesproken, vernam De Tijd bij de sociale partners.

Regering aan zet

Officieel hebben de bonden en de werkgevers nog tot 1 mei om een loonakkoord te sluiten, maar niemand die nog gelooft in de slaagkansen daarvan. Het betekent dat de regering-De Croo zelf een uitweg moet zoeken, wat heibel in de federale ploeg dreigt op te leveren.

De voorbije dagen bleek al hoe gevoelig het debat ligt. Nadat de vakbonden het loonoverleg dinsdag hadden opgeblazen, verklaarde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert woensdag dat de regering de loonmarge op 0,4 procent zou prikken. Volgens de liberaal was daarover een akkoord in het kernkabinet.

Dat was een referentie naar de brief waarin De Croo en Dermagne de sociale partners een kader voor een loonakkoord aanreikten. Daarin was opgenomen dat de lonen met maximaal 0,4 procent boven op de verwachte 2,8 procent aan indexeringen kunnen stijgen, wat de maximale collectieve loonsverhoging is die de wet van 1996 toelaat. In sectoren die het tijdens de crisis goed hebben gedaan, zou er wel ruimte komen voor een eenmalige extra.

Coronapremie

De voorwaarde voor zo'n coronapremie was dat de vakbonden en de werkgeversorganisaties daar een akkoord over sloten, wat niet lukte. Lachaert concludeerde daarom dat er geen coronapremie zou komen, maar dat viel - zeker in de aanloop naar 1 mei - slecht bij de socialisten.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ging in de tegenaanval door te stellen dat als er geen hogere lonen mogen komen, bedrijven ook geen dividenden zouden mogen uitbetalen. Hij haalde een nooit toegepast artikel van de wet van 1996 boven dat zo'n matiging voor de dividenden toelaat. Het was een voorbeeld van politiek driebanden. De socialisten willen niet zozeer de dividenden aan banden leggen, als ze dat al zouden kunnen, maar ze gebruiken dat argument als breekijzer.

Ofwel gaan de sociale partners samen ten onder, ofwel vinden ze samen een oplossing.
Alexander De Croo
Premier

Open VLD en de MR houden vast aan de maximale loonstijging van 0,4 procent, omdat ze de wet van 1996, die door de regering-Michel werd verstrengd niet willen uithollen. Liberalen en socialisten, die laatsten gesteund door de groenen, kwamen zo wel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Om een escalatie te vermijden besloot De Croo de sociale partners nog maar eens mee in bad te proberen trekken.

'Ik blijf ervan overtuigd dat een evenwichtig sociaal akkoord de beste oplossing blijft', verklaarde De Croo donderdag in de Kamer. 'Van de sociale partners verwachten we dat ze op een moeilijk moment boven zichzelf uitstijgen en oplossingen vinden. Er wint niemand als er geen akkoord is. Ofwel gaan de sociale partners samen ten onder, ofwel vinden ze samen een oplossing.' Het plannetje mislukte echter: de sociale partners willen wel nog praten, maar niet over hogere lonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud