'Universitair ziekenhuis wordt doodgeknepen'

De Raad van de Universitaire Ziekenhuizen trekt aan de alarmbel: de besparingen worden onderhand onhoudbaar. Foto: Belga. ©BELGA

De universitaire ziekenhuizen vragen de regering meer geld voor wetenschappelijk onderzoek, de opleiding van artsen-onderzoekers en voor de behandeling van complexe aandoeningen. Door de verschillende besparingsrondes van de regering-Di Rupo dreigen ze allemaal in de rode cijfers te belanden.

‘Door verschillende besparingsrondes van de regering-Di Rupo staat het water ons tot boven de lippen’, zegt Katrien Kesteloot, financieel directeur van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven.

Door de bezuinigingen in de gezondheidszorg die afgelopen zomer werden aangekondigd, verliezen de zeven universitaire ziekenhuizen in ons land 52 miljoen euro, wat 1,62 procent van hun omzet is. Sinds 2011 moesten de ziekenhuizen samen al meer dan 100 miljoen euro beknibbelen.

‘We begrijpen dat er bespaard moet worden’, zegt Jean-Paul Van Vooren, de voorzitter van de Raad van Universitaire Ziekenhuizen, die de academische ziekenhuizen groepeert. ‘Maar doordat de regering steeds voor lineaire besparingen kiest, worden we stilletjes aan doodgeknepen. De universitaire ziekenhuizen voelen de besparingen nog harder dan de algemene ziekenhuizen.’

Honorarium

In een algemeen ziekenhuis dragen artsen een deel van hun honorarium af. In moeilijke tijden kan van hen een extra bijdrage gevraagd worden. In een universitair ziekenhuis kan dat niet, want artsen zijn er geen zelfstandigen, maar werknemers.

Dat betekent dat de universitaire ziekenhuizen de besparingen volledig uit eigen zak moeten betalen. ‘We kunnen natuurlijk artsen ontslaan, maar dan daalt de kwaliteit van onze geneeskunde en dat is niet de bedoeling’, zegt Kesteloot.

Ook in de algemene ziekenhuizen komen de besparingen hard aan, wees eerder onderzoek van De Tijd uit.

Bijkomende taken

'Door de besparingen kunnen we onze bijkomende taken niet langer naar behoren vervullen', stelt Van Vooren. 'Behalve kwaliteitszorg afleveren, moeten wij op artsen-onderzoekers opleiden, wetenschappelijk onderzoek verrichten en zoeken we ook naar nieuwe behandelingen voor complexe aandoeningen.'

Universitaire ziekenhuizen krijgen daarom weliswaar een iets ruimer werkingsbudget dan algemene ziekenhuizen, maar die extra vergoeding is volgens Van Vooren onvoldoende om de extra kosten te dekken.

Onkelinx

De Raad van Universitaire Ziekenhuizen gaat binnenkort langs bij minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS). De Raad hoopt dat de minister geld vrijmaakt om de universitaire ziekenhuizen tegemoet te komen.

Voorts wijst Van Vooren nog eens op het belang van een grote hervorming van de ziekenhuisfinanciering, zoals Onkelinx die voorbereidt. Alles samen zijn er misschien wel voldoende middelen aanwezig, maar het loopt mis bij de verdeling van de budgetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud