Universiteit Gent realiseert eerste gezichtstransplantatie in ons land

Dokter Philip Blondeel (midden) tijdens de persconferentie. Foto Belga

Enkele weken geleden heeft het transplantatieteam van het universitair ziekenhuis van Gent onder leiding van professor doctor Phillip Blondeel de eerste gezichtstransplantatie in België uitgevoerd. Het is pas de negentiende ingreep in de wereld. De patiënt, over wie geen informatie wordt verstrekt, stelt het goed.

België is pas het derde Europese land, na Frankrijk en Spanje, waar een gezichtstransplantie plaats vond. De ingreep werd bijna drie jaar lang voorbereid door een team van bijna 65 personen van het UZ Gent. De operatie zelf duurde bijna 20 uur. Daarbij werd niet enkel huid getransplanteerd, maar ook de grootste hoeveelheid bot ooit in de wereld.

'De ingreep is zeer goed verlopen, in die mate dat de patiënt na zes dagen al zijn eerste woorden kon zeggen en ook wat water kon drinken', vertelde dokter Blondeel zaterdagnamiddag op een persconferentie.

Vitaal orgaan

Volgens Blondeel is de ingreep ethisch te verantwoorden omdat het aangezicht kan aanzien worden als een vitaal orgaan voor de zintuigen en non-verbale communicatie. 'Voor deze patiënt was geen andere oplossing mogelijk dan tot transplantatie over te gaan.' Toch is de ingreep niet zonder risico. Van de wereldwijd negentien aangezichtstransplantaties, waarvan de eerste zes jaar geleden plaats vond, stierven er inmiddels twee.

Volgens Blondeel heeft de universiteit Gent ook de ambitie om in de toekomst andere transplantaties uit te voeren van samengestelde weefsels. 'Buiten het aangezicht zullen in de toekomst binnen het universitair ziekenhuis ook handen, armen, de buikwand en alle andere delen van het lichaam, die moeilijk te herstellen zijn, getransplanteerd worden. Deze eerste aangezichtstransplantatie is slechts de eerste aanzet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud