Advertentie

Unizo en Graydon bezorgd over laattijdige betalingen

Unizo-topman Danny Van Assche vreest voor meer betalingsproblemen. ©Photo News

Het aantal facturen dat laattijdig wordt betaald is in het derde kwartaal weer gestegen. En dat baart Unizo en Graydon zorgen. Het dreigt een sneeuwbaleffect te veroorzaken.

Volgens de Graydon Betaalindex werd in het derde kwartaal van dit jaar amper 66,6 procent van de facturen op tijd betaald. 15,5 procent bleek zelfs meer dan 90 dagen na de vervaldatum nog niet voldaan te zijn. Niet dat de betaalhygiëne er vorig jaar beter uitzag, maar in het eerste kwartaal van dit jaar, net voor corona, was er toch een duidelijke verbetering op til, die door de crisis weer helemaal teniet is gedaan. En dat baart zorgen.

Zelfs bedrijven die begin maart van dit jaar nog gezond waren, hebben intussen hun financiële buffers opgegeten en vaak ook al hun kredietlijnen opgebruikt.
Danny Van Assche
Topman Unizo

'Het fundamentele verschil met vorig jaar is de veel kwetsbaardere financiële positie waarin heel wat van onze kmo’s zich bevinden', merkt Unizo-topman Danny Van Assche op. 'Zelfs bedrijven die begin maart van dit jaar nog gezond waren, hebben intussen hun financiële buffers opgegeten en vaak ook al hun kredietlijnen opgebruikt. Daardoor hebben ze totaal geen marge meer om laattijdige betalingen van klanten op te vangen en komen ze zelf ook in betalingsmoeilijkheden. Een sneeuwbaleffect dreigt.'

Betalingsdiscipline afdwingen

Unizo dringt aan op meer betalingsdiscipline. De wettelijke maximale betalingstermijn moet volgens de kmo-organisatie voort worden teruggebracht tot 30 dagen. Vorig jaar is die betalingstermijn al teruggebracht tot hooguit 60 dagen, maar er staan volgens Unizo nog te veel achterpoortjes open. Zo moet het bij wet verboden worden contractueel afspraken te maken over de factuurdatum, wat een beproefd achterpoortje is.

Afnemers moeten ook wettelijk verplicht worden om bij een laattijdige betaling automatisch de verschuldigde verwijlintresten te betalen. Voorts vraagt Unizo dat schuldvorderingen ten aanzien van de overheid en consumenten rechtstreeks kunnen worden ingevorderd, zonder tussenkomst van de rechtbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud