Unizo luidt alarmbel over kmo-krediet

Unizo-topman Karel Van Eetvelt

Kmo's ondervinden moeilijkheden bij hun financiering door banken. Dat blijkt uit een bevraging door Unizo. De ondernemersorganisatie wil dringend overleg met de sector en de overheden.

Uit de enquête bij kmo's blijkt dat een kwart van de ondernemingen problemen ervaart met het verkrijgen of behouden van kredieten bij de bank. Dat antwoord slaat op de ondernemers die aanvragen voor een lening indienden of te maken krijgen met wijzigingen van kredieten. Bij 41 procent van de ondernemers is de vraag niet van toepassing, wegens geen aanvraag of wijziging lopend.

De belangrijkste problemen zijn strengere voorwaarden door de banken (bij 65 procent van het kwart ondernemers dat problemen ondervindt). Concreet gaat het om grotere waarborgen die worden gevraagd. Een ander probleem is de weigering van kredietaanvragen (44 procent).

De enquête kwam er na klachten van ondernemers over problemen met de financiering. Bij de eerste financiële crisis (2008-2009) waren die klachten er ook al, om daarna te verdwijnen. Volgens Unizo steken de klachten opnieuw de kop op sinds oktober.

Unizo vraagt dringend overleg met de banken en vraagt dat de steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid uit de vorige crisis - bijvoorbeeld participatiefonds en waarborgregeling - nieuw leven worden ingeblazen, zo zegt Johan Bortier, directeur van de studiedienst van de ondernemersorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud