Vakbonden en werkgevers kritisch voor belastingvrij bijklussen

©REUTERS

Vakbonden en werkgevers stellen zich vragen bij de plannen van de regering om iemand die een opdracht uitvoert van 'burger tot burger' 500 euro netto per maand te laten bijverdienen.

De regering-Michel sprak bij de onderhandelingen over het Zomerakkoord af dat het mogelijk moet zijn om tot 500 euro netto per maand bij te verdienen voor wie bijklust. Het gaat bijvoorbeeld om jeugdtrainers of om particulieren die klusjes doen. Of voor wie met een Uber-taxi rijdt of via Airbnb een eigendom verhuurt.

De sociale partners, vakbonden en werkgevers, zijn in een advies zeer kritisch voor die plannen. Ze waarschuwen voor 'complexiteit en voor risico's op vlak van deloyale concurrentie en gelijke behandeling, maar ook op vlak van arbeidsorganisatie, sociale bescherming, fiscale inkomsten en socialezekerheidsuitgaven - inkomsten'.

'Een grote witmasmachine dreigt zonder enige opbrengst voor de overheid', waarschuwt Chris Serroyen, het hoofd van de studiedienst van de christelijke vakbond ACV. 'Waarom zouden mensen nog voltijds blijven werken of overuren willen doen voor de baas als ze onbelast tot 500 euro per maand kunnen bijverdienen, zonder enige sociale bijdrage ook?', zegt Serroyen aan het persagentschap Belga. 'Er dreigt een nieuw circuit van totale sociale dumping te ontstaan, georganiseerd door de overheid zelf.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud