Vakbonden willen N-VA en Open VLD niet bij overleg

Michel ontvangt de vakbonden. ©EPA

De vakbonden hebben te kennen gegeven dat ze de N-VA en Open VLD liever niet zien aanschuiven bij het sociaal overleg over het regeerakkoord. Daardoor is het nog altijd onduidelijk wanneer het overleg start.

Premier Charles Michel (MR) heeft vorige week in alle discretie de socialistische vakbond ABVV en de liberale bond ACLVB ontvangen. Het onderhoud met de christelijke vakbond ACV vindt later plaats. Michel wil aftoetsen hoe het sociaal overleg met de vakbonden en de werkgeversorganisaties het best kan worden georganiseerd. Uit de gesprekken met de bonden is gebleken dat ze bereid zijn te onderhandelen over de uitwerking van bepaalde maatregelen uit het regeerakkoord. Ze spraken daarbij hun voorkeur uit voor een constellatie waarbij bonden en werkgeversorganisaties aan tafel gaan zitten met Michel en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De onderhandelingen draaien vooral over werk en pensioenen. De Croo noch Jambon is daarvoor bevoegd.

Normaal zitten bij zulke gesprekken vertegenwoordigers van alle vicepremiers mee om de tafel. Maar de bonden zien Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) liever niet opduiken bij het overleg. ‘Waarom zouden ze ook?’, klinkt het bij een vakbond. ‘De onderhandelingen draaien hoofdzakelijk over werk en pensioenen. De Croo noch Jambon is daar voor bevoegd.’ In regeringskringen is te horen dat de geviseerde ministers not amused zijn met het veto en dat ze niet van plan zijn zich zomaar aan de kant te laten schuiven.

Zolang Michel geen oplossing heeft gevonden voor het probleem, kan de officiële uitnodiging voor onderhandelingen tussen regering, vakbonden en werkgeversorganisaties de deur niet uit. De vakbonden kunnen er dus blijven op wijzen dat ze nog geen uitgestoken hand hebben gezien van de regering-Michel. De meerderheidspartijen zitten verveeld met dat verwijt. ‘Tijdens de formatie hebben we de vakbonden al eens uitgenodigd en toen hebben ze hun kat gestuurd. Michèle Sioen, de voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen, is toen in naam van alle sociale partners langs geweest om zo een blamage te vermijden. De bonden kunnen echt niet zeggen dat we hen geen kans geven.’

Tijdens de formatie hebben we de vakbonden al eens uitgenodigd en toen hebben ze hun kat gestuurd.
Michèle Sioen
voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen

Zo blijft de koude oorlog tussen de vakbonden en de regering voorlopig duren. Volgende week donderdag blazen de bonden in Brussel verzamelen voor een grote betoging. In november en december volgen verschillende maandagstakingen in telkens andere provincies. Op maandag 15 december willen de bonden het land platleggen met een algemene staking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud