Van Besien hekelt rechts-conservatief beleid

Wouter Van Besien schoot aan het slot van het zomerweekend van Groen met scherp op de rechts-conservatieve ideologie. ©BELGA

De rechts-conservatieve regering, die Vlaams al gevormd is en federaal in de steigers staat, stopt de facturen voor de crisis van de voorbije jaren in onze brievenbus. 'N-VA streeft niet alleen naar het einde van ons land, ze streeft ook naar het einde van ons maatschappijmodel.'

Dat zei Wouter Van Besien zondag in zijn laatste speech als Groen-voorzitter aan het einde van het zomerweekend van de partij in Nieuwpoort, waar zo'n 500 militanten aan deelnamen. 'De strijd die we moeten voeren in de komende jaren, is niet alleen een strijd tegen de maatregelen van de regeringen die tekort zullen schieten, maar ook een strijd tegen de kortzinnige ideologie die deze regeringen schraagt.'

De regering-Bourgeois doet ons volgens Van Besien meer betalen voor onderwijs, openbaar vervoer, kinderopvang, water, elektriciteit,... De federale regering zal de index verder uithollen en spreekt van een indexsprong en een btw-verhoging. Hij erkende dat een gezonde en evenwichtige begroting belangrijk is, maar 'de budgettaire knoop zal alleen ontward raken als we de inspanningen evenwichtig spreiden'.

Maar de regeringen willen die inspanningen niet evenwichtig spreiden. Zo vinden de rechtsconservatieve regeringen wel vele miljarden voor legerstraaljagers, maar geen geld voor kinderopvang en veel te weinig geld om de wachtlijsten in de zorg weg te werken, aldus Van Besien.

Voor hem komen deze regeringen voort uit ideologie. 'Er schuift een echte regimewissel onder. Hier wordt niet langer uitgegaan van het Rijnlandmodel of de sociale welvaartstaat', zei Van Besien. N-VA haalt volgens Van Besien de mosterd bij het Angelsaksische model van de Tories, bij de Amerikaanse republikeinen, bij Thatcher en Dalrymple.

Brussel

De voorzitter hekelde ook dat Groen ondanks de straffe verkiezingszege in Brussel uit de regering gehouden werd. Sp.a en Open Vld hebben de kans gemist voor concrete progressieve samenwerking. Brussel verdient volgens hem een regering die écht werk maakt van het terugdringen van de werkloosheid, de kaart trekt van een leefbare mobiliteit, en voldoende capaciteit voorziet in het onderwijs.

Olie

Van Besien pleitte ook voor een ander Europees beleid, dat de illegale wapenhandel uit de wereld helpt en de legale wapenhandel aan banden legt, de mensenrechten centraal stelt in het buitenlands beleid, dat kinderen recht geeft om op te groeien zonder schrik te moeten hebben voor geweld, en dat tenslotte streeft naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, olie en gas, door voluit te gaan voor energie uit eigen energiebronnen.

'Als we de massale onafhankelijkheid van olie stoppen, stoppen we ook de oorlogen om olie. Olie vervuilt, olie maakt ons afhankelijk, olie brengt oorlogen mee', zei Van Besien. Daaraan koppelde hij meteen een oproep aan Geert Bourgeois en Kris Peeters om vandaag te beginnen aan de uitbouw van hernieuwbare energie.

Aan het slot van zijn toespraak kreeg Van Besien een minutenlange staande ovatie voor zijn voorzitterschap, dat hij zoals bekend in november doorgeeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud