Advertentie

Van der Straeten: 'Wind op zee kan binnenkort zelfs geld opbrengen'

©BELGAIMAGE

Voor een tweede windparkzone op zee stelt energieregulator CREG voor om investeerders alleen nog steun te geven als de elektriciteitsprijs laag staat. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) ziet de windparken op zee in de toekomst zelfs 'geld opleveren voor de samenleving'.

De federale energieregulator CREG stelt voor om windenergie op een andere manier te subsidiëren. De overheid zou alleen maar mogen tussenkomen als de windmolens niet rendabel zijn omdat de elektriciteitsprijs te laag is.

Dat meldt de CREG op haar website. De beslissing is volgens het document in juni genomen maar nu pas vrijgegeven.

De CREG vergelijkt de Belgische subsidies met de situatie in Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In die landen krijgen de windparken maar steun als de elektriciteitsprijs onder een afgesproken drempel zakt. Omgekeerd moeten ze de overheid vergoeden als de elektriciteitsprijs boven die drempel uitstijgt.

Het systeem leidt er toe dat investeerders in windparken in slechte jaren garanties krijgen dat hun minimale investeringskosten worden vergoed. In ruil moeten ze toestaan dat in goede jaren hun winsten worden afgetopt.

Geen subsidies, maar opbrengsten

Met de huidige hoge elektriciteitsprijzen, waarbij de windparken vandaag goed hun brood verdienen, zouden de investeerders in het tweede windpark op zee, de prinses Elisabethzone, dus aan de overheid een deel van hun winst moeten afstaan.

De windmolens uit het eerste park op zee kosten nu miljarden aan steun, die in de elektriciteitsfactuur wordt verwerkt. Ondertussen zijn de kosten om windmolenparken te bouwen, gedaald.

Energieminister Van der Straeten ziet in het voorstel kansen. 'Wind op zee is nu zo goedkoop dat het binnenkort zelf geld kan opleveren voor de samenleving', reageert ze op het CREG-advies. De groene politica noemt het 'evident' dat de forse kostendaling van wind op zee 'zich ook doorzet in het ondersteuningsmechanisme waarover de federale regering later beslist'.

'Hernieuwbare energie is de goedkoopste vorm van energie, terwijl alle anderen duurder worden', aldus de minister. 'Nieuwe windmolenparken worden een mogelijke bron van inkomsten en beschermen ons tegen stijgende energieprijzen.'

Veiling

De exacte criteria voor een nieuwe veiling moeten nog worden bepaald. De CREG dringt erop aan om de drempel hoog genoeg te leggen. Investeerders zouden bijvoorbeeld al 300 MW offshore windenergie geïnstalleerd moeten hebben en een waarborg van 70 miljoen euro moeten voorleggen, zodat avonturiers worden afgeschrikt.

De federale regering wil haast maken met het tweede windparkzone op zee. De bedoeling is om in 2023 een tender te lanceren waarin ontwikkelaars kunnen bieden op een concessie. Die moeten het vermogen aan wind op zee bijna verdubbelen tegen 2030.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud