Van Overtveldt sluit deur voor nieuwe belastingen

©BELGA

‘Er is werk genoeg op de plank om taxshift uit te voeren’, zegt de minister van Financiën.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft geen zin om in deze legislatuur nog over een derde taxshift te onderhandelen. Dat zegt hij in een interview aan De Tijd. CD&V-vicepremier Kris Peeters had daar vrijdag nog op gealludeerd. Hij liet verstaan dat het akkoord over de taxshift dat de regering-Michel in de nacht van woensdag op donderdag sloot geen eindpunt is.

Peeters bepleitte een ‘dual income tax’, waarbij alle inkomsten uit vermogen op dezelfde manier worden belast en de lasten op inkomsten uit arbeid hoger zijn voor wie veel verdient. Van Overtveldt maakt duidelijk dat hij in principe niet tegen zo’n belastingsysteem is, maar dat hij geen zin heeft om daar deze legislatuur nog over te spreken.

De discussie over een derde taxshift ga ik echt niet aangaan.
Johan Van Overtveldt
Minister van Financiën

‘Ik zou er heel sterk voor willen pleiten om de taxshift én alle structurele hervormingen eerst uit te werken en geen nieuwe discussies te voeren. Er ligt werk genoeg op de plank’, zegt Van Overtveldt. ‘De discussie over een derde taxshift ga ik echt niet aangaan.’

De parlementsleden in de Kamer, die donderdag al debatteerden over de taxshift, kwamen gisteren nog eens terug op het onderwerp. CD&V kwam opnieuw onder vuur te liggen van de linkse oppositiepartijen. Ze verwijten de christendemocraten dat ze hun belofte niet zijn nagekomen om de grote vermogens te belasten.

Ook de christelijke vakbond ACV en de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net vinden dat de taxshift de lasten te weinig op de schouders van vermogenden legt. Dat volgens Kris Peeters de deze week afgesproken lastenverschuiving geen eindpunt is, past in het antwoord van CD&V op die kritiek.

Vastgoed

Met zijn demarche maakt Van Overtveldt evenwel duidelijk dat de kans miniem is dat er deze legislatuur nog grote belastingen komen op vastgoed of de op aandelen gerealiseerde meerwaarde. De liberalen zitten evenmin te wachten op een nieuw rondje belastingen.

De zenuwachtigheid bij CD&V dreigt volgende week voor nieuwe spanningen in de regering te zorgen. Het akkoord over de taxshift moet nog worden uitgewerkt. Zo is nog niet duidelijk of de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent buiten het indexmechanisme wordt gehouden.

Door de indexsprong wordt de btw-verhoging sowieso geneutraliseerd. Maar in dat geval zal het gunstige effect van de indexsprong voor de bedrijven sneller uitgewerkt zijn. Zeker bij de N-VA gaan daarom stemmen op om de btw-verhoging los van de indexsprong te neutraliseren, maar CD&V ziet dat niet zitten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud