Advertentie

Van Quickenborne: 'Gezochte militair hing twee uur lang rond doelwit'

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ©BELGA

Uit gerechtelijk onderzoek blijkt dat Jürgen Conings maandag gesignaleerd is in de buurt van een doelwit. Of dat Van Ranst is, kon Van Quickenborne niet bevestigen.

Nog altijd wordt met man en macht gezocht naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Nieuwe elementen uit het gerechtelijk onderzoek tonen aan dat Conings 'niet impulsief handelde, maar zich dagenlang voorbereid heeft'. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd aan VRT NWS. Er is ook een onderzoeksrechter gevorderd voor 'moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context'. Dat heeft het federaal parket vrijdag bevestigd aan Belga.

De 46-jarige Conings is spoorloos sinds hij maandagochtend zijn huis in Dilsen-Stokkem verliet om naar het werk te gaan. Dinsdagochtend gingen de alarmbellen af. Toen bleek dat de beroepsmilitair een enorm wapenarsenaal had meegenomen uit de kazerne: vier antitankraketwerpers van het type Law met munitie, vermoedelijk een automatisch P90-machinepistool van FN en een 5.7 mm pistool.

'Maandagavond is hij in de buurt geweest van een doelwit', zegt Van Quickenborne. 'Hij heeft daar meer dan twee uur rondgehangen en heeft uiteindelijk rechtsomkeer gemaakt.' Op de vraag of het om viroloog Marc Van Ranst gaat, kon Van Quickenborne niet ingaan.

Conings liet afscheidsbrieven na, waarin hij aangaf niet levend te zullen terugkeren en hij zijn beklag deed over de maatschappij 'onder het bewind' van virologen. Hij uitte de voorbije periode bedreigingen aan het adres van meerdere mensen, onder wie Van Ranst, die moet onderduiken.

'Dinsdag is zijn wagen gevonden met oorlogsmunitie aan boord. Het is bevestigd dat er boobytraps aanwezig waren op het voertuig. Het is niet toevallig dat hij op de terroristenlijst van het OCAD staat', zegt Van Quickenborne. 'Dit is een gevaarlijk figuur die geweld wil gebruiken tegen de samenleving.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud