Van Quickenborne trekt half miljard extra uit voor justitie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. ©BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne mikt met de budgetverhoging vooral op het wegwerken van de gerechtelijke achterstand en een betere strafuitvoering.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) pakte woensdag groot uit met zijn 'historische investeringsplan'. Boven op het budget van 2 miljard euro dat in deze legislatuur voor justitie wordt uitgetrokken, wil de Vlaamse liberaal tegen 2024 zowat 500 miljoen euro extra investeren. Uit het Europese relancefonds komt daar tussen 2021 en 2026 nog 137 miljoen bovenop.

De onderfinanciering van justitie is een oud zeer. Om de historische gerechtelijke achterstand weg te werken gaat 46 miljoen naar extra magistraten en ondersteunend personeel. Dat aantal wordt opgetrokken met 827. Voor gevangenispersoneel worden 199 vacatures uitgeschreven, de FOD Justitie kan rekenen op 105 extra krachten.

Van Quickenborne streeft ook naar een betere uitvoering van straffen. Vaak worden straffen tussen zes maanden en drie jaar in ons land automatisch omgezet naar elektronisch toezicht. 'Vanaf 1 december 2021 zullen al die straffen effectief uitgevoerd worden', zegt Van Quickenborne. Hij trekt 2,1 miljoen euro uit om de strafuitvoeringsrechters extra munitie te bezorgen. Als gevolg zou de gevangenisbevolking toenemen met 600 mensen.

Om recidivisme tegen te gaan wordt ook ingezet op een betere begeleiding van gedetineerden. Veiligheidsassistenten en detentiebegeleiders krijgen speciale opleidingen, waarvoor 700.000 euro uitgetrokken wordt.

Tot slot wil Van Quickenborne de pakkans bij verkeersovertredingen verhogen. Flitscamera's en trajectcontroles worden non-stop actief. Politierechtbanken en verkeersparketten zien hun diensten versterkt met 75 extra personeelsleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud