Vanaf augustus weer events tot 800 man

Premier Sophie Wilmès (MR) kondigt extra versoepelingen van de coronamaatregelen aan. ©REUTERS

Een grotere bubbel, geen mondmaskers verplicht, grote events weer mogelijk en pretparken, zwembaden en bioscopen mogen weer open.

Dat is beslist door de Nationale Veiligheidsraad, het overleg tussen de federale topministers, de regionale ministers-presidenten en wetenschappelijke experts die de overheid bijstaan in de gezondheidscrisis.

Geen groot feest op 21 juli

De Nationale Feestdag op 21 juli krijgt door het coronavirus een alternatief jasje. Er komt geen groot feest of vuurwerk zoals de traditie wil. Slachtoffers en personeel dat in de coronafrontlinie stond, krijgt extra aandacht. Het militair defilé krijgt een andere vorm, en er zal een uitzending zijn op televisie met Belgische artiesten die iets doen op symbolische plekken, zegt de premier. Eerder was bekend dat de 11 juli-viering op het Brussels stadhuis - met een receptie achteraf - niet doorgaat.

De politiek vond het een vreemd signaal mondmaskers te verplichten op een moment dat de epidemie verder afzwakt. Alle trends blijven anderhalve maand na het begin van de exit uit de lockdown dalen. Er zijn gemiddeld minder dan 100 besmettingen per dag, minder dan 20 ziekenhuisopnames, en een vijftal doden per dag, blijkt uit de jongste cijfers van Sciensano, het wetenschappelijk kenniscentrum van de federale overheid. 'Er is epidemiologisch geen goede reden om dat aan mensen op te leggen', zegt premier Sophie Wilmès (MR).

Er is epidemiologisch geen goede reden om mondmaskers te verplichten.
Sophie Wilmès
Premier

'Er komt een procedure om de tweede golf aan te pakken. Het gevaar op een tweede golf is niet geweken. Het bewijs zien we in andere landen, ook in die niet ver van ons.' Bij een opflakkering kan het dragen van mondmaskers op drukke publieke plekken verplicht worden.

Er komt een versoepeling op winkelbezoeken vanaf 1 juli. Maximaal een halfuur 'runshoppen' in je eentje hoeft niet meer. Over een week mag winkelen weer met een onbeperkt aantal mensen uit je wekelijkse sociale bubbel. Die wordt uitgebreid van tien naar vijftien mensen. Een verdere uitbreiding wordt volgens de premier week per week bekeken.

Zwembaden

Afstandsregels op de markten blijven bewaard, maar er is geen beperking meer van 50 kramen. Een groep marktkramers was naar de rechter gestapt om de coronaregels - eten en drinken op markten mag ook niet - te laten schrappen. 

De laatste gesloten publieke plekken mogen weer open. Het gaat over zwembaden, wellnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, casino's, speelhallen, bioscopen, recepties en feestzalen (die laatste met een limiet van 50 mensen).

200
Events met publiek
Vanaf 1 juli kunnen grotere bijeenkomsten - maar geen feestje thuis - met tot 200 mensen binnen, en tot 400 mensen buiten.

De grootste vernieuwing vanaf 1 juli is de versoepeling voor de cultuur- en eventsector met publiek. Binnen geldt een maximumaantal van 200 personen, buiten zijn 400 personen toegelaten. Wilmès benadrukte dat het niet de bedoeling is dat mensen thuis evenementen voor 200 personen organiseren. 'Er moet aan strikte veiligheidsregels voldaan zijn.'

Vanaf 1 augustus kan dat aantal verhogen naar 400 binnen en 800 buiten, als de gezondheidssituatie dat toelaat. Opvallend: een uitzondering kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek om die limiet te overschrijden, met respect voor de gezondheidsregels.

De 400-regel vanaf juli is overigens ook van toepassing op betogingen. Daarvoor is - zoals ook pre-corona al gold - ook toestemming nodig van de lokale overheden. De verduidelijking omtrent manifestaties komt er na de blacklivesmatter-betoging van enkele weken geleden in Brussel. Op die betoging kwamen er in buurt van Louiza duizenden mensen bijeen, weliswaar met mondmasker.

Eventmatrix

Voor de events komt er een matrix om te checken of de organisatie oké is of niet. Die is uitgewerkt door Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) en een Gentse hogeschool. Er komen 18 criteria, zoals of het binnen of buiten doorgaat en op welke oppervlakte het plaatsvindt. Ook is sprake van kleurcodes (groen, oranje of rood). Bij oranje kan het event doorgaan, maar worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Voor de duidelijkheid: nachtclubs mogen nog niet open, massa-events zoals festivals mogen ook nog niet. De premier liet verstaan dat de sector op hulp kan rekenen om deze nare periode te overleven.

Sluitingsuur

Het sluitingsuur van de horeca blijft één uur. Er was sprake van dat te verlaten naar drie tot vier uur 's. Weinigen waren daarvoor gewonnen, omdat dat eventuele samenscholingen na sluitingstijd niet uitsluit. Een grote groep wordt - mogelijk nog meer dronken dan om één uur - plots op straat gegooid. De horecasector was geen vragende partij voor een later sluitingsuur. De sector wilde vooral dat de laatste groep horecaondernemers, zoals cateraars voor recepties, ook mag heropstarten.

Voor het onderwijs was al beslist dat vanaf september alle leerlingen weer naar school kunnen. Er komen vier kleurcodes. Zelfs als een nieuwe epidemie uitbreekt, blijven de basisscholen volledig en de middelbare scholen deels open. Hoe de universiteiten zullen werken, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud