Vande Lanotte dagvaardt Dedecker

Vande Lanotte klaagt Dedecker aan. - BELGA ©BELGA

Johan Vande Lanotte (sp.a), vicepremier en minister van Economie, heeft vandaag Jean-Marie Dedecker, voorzitter van LDD, en zijn politiek medewerker Ignace Vandewalle laten dagvaarden voor de rechtbank van eerste aanleg wegens laster en eerroof. Dedecker noemt dat een zwaktebod.

Vande Lanotte dagvaardt Dedecker en diens medewerker omdat twee insinuaties niet ophouden. Ten eerste dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenvermenging bij het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds. Ten tweede dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan passieve corruptie door Siemens een contract voor veiligheidscamera's te gunnen in ruil voor sponsoring van de Oostendse basketbalschool.

Vande Lanotte ontkent beide aantijgingen. Hij heeft een revisor laten constateren dat hij geen aandelen, opties of warrants heeft in Electrawinds, ook niet via vennootschappen of familie. Het Siemens-dossier werd al onderzocht door het parket en berust op niets, omdat volgens Vande Lanotte Siemens de opdracht voor die camera's nooit kreeg.

Schadevergoeding

De federale vicepremier, tevens professor grondwettelijk recht, wil nu dat de rechtbank van eerste aanleg in Brugge constateert dat de beschuldigingen die Dedecker en zijn medewerker uitten, een fout zijn. Voor die fout vraagt hij een schadevergoeding, namelijk de publicatie van het vonnis in enkele kranten en weekbladen, alsook een euro symbolische schadevergoeding.

Er is geen procedure voor de strafrechter. Vande Lanotte zegt een serene procedure te willen waarbij een officiële instantie oordeelt over de feiten. Tegelijk is een strafrechtelijke vervolging meteen juridisch een zware procedure, omdat dan moet worden gesproken over de parlementaire onschendbaarheid van Dedecker.

Zwaktebod

Dedecker noemt dat een zwaktebod. Hij blijft erbij dat hij bewijzen heeft tegen Vande Lanotte en zegt dat hij graag een proces voor de correctionele rechtbank had gezien. Dan kan het parket en een onderzoeksrechter de zaak uitzoeken. Voor een burgerlijke rechtbank staan Vande Lanotte en Dedecker tegen elkaar, zonder dat het parket of een onderzoeksrechter er aan te pas komt. Dedecker laat nu zijn advocaat onderzoeken of er een manier is de zaak toch voor de strafrechter te krijgen.

Vande Lanotte zegt dat dit proces hem wellicht electorale schade berokkent, maar dat hij niet anders kon omdat er een 'leugencampagne' tegen hem blijft woeden. 'Wanneer valse beschuldigingen voortdurend worden herhaald, ze door massamedia en digitale communicatietechnieken verder worden verspreid, blijven ze vroeg of laat hangen. Het gevolg is dat ik eigenlijk verplicht ben het onbestaande te bewijzen. Dat is niet altijd onmogelijk. In de dagvaarding haal ik de concrete verhalen aan waarvan ik effectief aantoon dat ze onwaar zijn.'

'Zoals kritiek en scherpe meningsverschillen tot de essentie van een democratie behoren, behoren laster, valse beschuldigingen en eerroof tot de essentie van niet-democratische praktijken. Tegen die laster, valse beschuldigingen en eerroof treed ik vandaag op via gerechtelijke weg. Ook dat is democratie.'

De zaak wordt op 27 januari ingeleid voor de rechtbank van Brugge en wellicht in het najaar, na de verkiezingen, gepleit.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud