Vande Lanotte: 'Inspanningen goed verdeeld'

Vicepremier Johan Vande Lanotte (Foto: Belga).

De federale regering heeft een goed begrotingsakkoord bereikt. Dat vindt sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte. De inspanningen zijn goed verdeeld tussen alle geledingen van de maatschappij, luidt het.

Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte reageerde in een gesprek met Radio 1 tevreden op het akkoord dat de topministers van de federale regering dinsdagmorgen na nachtelijk marathonoverleg bereikten.

'De begroting is rond, we hebben aandacht voor meer groei en tegelijk kunnen we de economische groei behouden', luidde de opgeluchte reactie.

Indexmechanisme

Vande Lanotte toonde zich vooral verheugd dat het indexmechanisme blijft behouden. 'De index is gegarandeerd maar daarbovenop komt twee jaar lang geen loonsverhoging. Niemand zal evenwel aan koopkracht inboeten', maakte de vicepremier zich sterk.

Hij wees erop dat in andere Europese landen mensen staken om te zorgen dat de lonen niet dalen. 'In België dalen de lonen niet. Dat is te danken aan de aanwezigheid van de sp.a en de PS in de regering.'

Vande Lanotte benadrukte ook dat de regering 300 miljoen euro uittrekt voor de kleine pensioenen en de gehandicapten en om de laagste lonen op te trekken.

Middenklasse

De kritiek als zouden de lasten naar de middenklasse verschuiven, wuifde hij weg. 'Een heffing op de meerwaarde van holdings treft toch de middenklasse niet.' Hij wees erop dat 500 miljoen euro aan lasten verschoven is van arbeid naar inkomsten uit kapitaal (verzekerings- en beleggingsproducten).

Volgens de sp.a'er is er wel degelijk reden tot fierheid. 'Ons begrotingstekort ligt bij de laagste van Europa en wat economische groei betreft zitten we evenmin bij de slechtste leerlingen. De loonkostenhandicap is een probleem maar dat gaan we oplossen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud