Advertentie
Advertentie

Vandenbroucke sleutelt aan oplossing voor artsenquota

Op weg naar het toelatingsexamen voor arts en tandarts. ©BELGA

Tegen januari volgend jaar moet er een oplossing komen voor de artsenquota van Vlaanderen en de Franse Gemeenschap. Lukt dat niet, dan krijgt de federale regering het voor het zeggen.

De artsenquota leiden al jaren tot spanningen tussen beide landsdelen. In Vlaanderen is er een ingangsexamen voor wie geneeskunde wil studeren, waarbij het aantal toelatingen tot de opleiding is geplafonneerd. In de Franse Gemeenschap bestaat dat systeem niet, zodat te veel studenten aan de opleiding beginnen.

De federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kreeg vrijdag van zijn collega's de opdracht een uitweg te vinden uit de aanslepende discussie. Hij heeft tot eind januari de tijd om de Vlaamse en Franse gemeenschap op één lijn te krijgen.

Er moet een structurele oplossing komen opdat de kwaliteit van ons zorgsysteem verzekerd blijft.
Frank Vandenbroucke
Federaal minister van Volksgezondheid

'Het afstemmen van het aantal artsen op de behoeften van de bevolking heeft een positief effect op de kwaliteit van de opleiding, de kwaliteit van de medische beroepen en de kwaliteit van de zorg', zegt Vandenbroucke. 'Er moet een structurele oplossing komen voor het aanslepende probleem opdat de kwaliteit van ons zorgsysteem verzekerd blijft.'

Huisarts of specialist

Alles draait om de quota die de federale overheid de gemeenschappen oplegt. Die bepalen hoeveel afgestudeerde artsen mogen beginnen aan de vervolgopleiding tot huisarts of specialist.

Tegen december moet Vandenbroucke een akkoord uitwerken over een interfederaal planningsorgaan. Dat moet de planning van het medisch aanbod optimaliseren. Daarvoor wordt met de deelstaten overlegd over een effectieve filter aan het begin van de studies. Als dat niet lukt, worden de artsenquota op federaal niveau gehandhaafd met federale regelgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud