Vandenbroucke wil 'onredelijke inkomensverschillen' tussen artsen corrigeren

©Photo News

De federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil de honoraria van artsen aanpakken. De onredelijke inkomensverschillen moeten weg. De ereloonsupplementen voor zorg aan patiënten op eenpersoonskamers moeten worden afgebouwd.

Eenvoudiger, stabieler, rechtvaardiger en efficiënter. Dat is hoe de ziekenhuiswereld moet worden voor federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij zei dat dinsdag op een studiedag van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen.

Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, trok deze week aan de alarmbel over de ziekenhuisfinanciering. Het systeem zat al langer scheef, maar nu 'is het op', zei ze in een interview met De Tijd. Vandenbroucke gaat grotendeels in die analyse mee.

De scheeftrekkingen zijn al langer bekend. Ziekenhuizen draaien verlies op de verpleging, dat ze compenseren via winst op de geneesmiddelen. Ze krijgen extra financiering van de artsen, die een deel van hun honorarium doorstorten. Maar die honoraria zijn hoger voor wie medische machines, zoals scanners, bedient dan voor wie patiënten ziet of overleg pleegt. Het systeem duwt ziekenhuizen in de richting van overbodig onderzoek of te veel geneesmiddelen.

Vier werven

Vandenbroucke schetst vier werven in de ziekenhuishervorming. Ten eerste wil hij de 'verstrengelde financiering van artsen en ziekenhuizen grondig herbekijken'. Onredelijke inkomensverschillen tussen artsen moeten verdwijnen. Hij wil ook een onderscheid tussen wat de arts krijgt voor de geleverde diensten en wat hij krijgt als 'werkingsmiddel' voor het ziekenhuis.

Daarmee lijkt de minister deels mee te gaan in het betoog van Cloet. Zij pleit ervoor dat wat de artsen afdragen aan de ziekenhuisdirecties voortaan rechtstreeks van de ziekteverzekering naar die laatste gaat. Vandenbroucke zegt ook dat hij de 'overconsumptie' wil afbouwen. Dat laatste is jargon voor medische onderzoeken die voor het ziekenhuis rendabel zijn, maar voor de patiënt overbodig of zelfs schadelijk.

Ik zal me niet laten leiden door de individuele belangen van ziekenhuizen en artsen.
Frank Vandenbroucke
Federaal minister van Volksgezondheid

De tweede werf gaat over de verpleging. Ook daar wil hij het uiterst complexe financieringssysteem - met afrekeningen tot soms zes jaar in het verleden - sneller en performanter. Goede tevredenheidscijfers voor de patiënten moeten ook kunnen leiden tot iets meer budget.

Regionale samenwerking

De derde werf werd al in gang gezet door Vandenbrouckes voorganger, Maggie De Block (Open VLD): regionale samenwerking tussen ziekenhuizen. Vandenbroucke zegt dat hij binnen die regionale netwerken naar een grotere specialisatie wil voor zeldzame kankers of beroertes. Dat betekent dat niet ieder ziekenhuis geld zal krijgen om ze te behandelen. 'Ik zal me laten leiden door wetenschappelijke evidentie en door volksgezondheid,', zegt hij, 'niet door de belangen van individuele ziekenhuizen en artsen.' In die efficiëntieoefening wil hij ook meer bedden inzetten voor kinderpsychiatrie en revalidatie.

Het is mijn bedoeling deze evolutie een halt toe te roepen en vervolgens de ereloonsupplementen af te bouwen.
Frank Vandenbroucke
Federaal minister van Volksgezondheid

Ten vierde wil Vandenbroucke garanderen dat goede zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Daarom kant hij zich tegen de ereloonsupplementen, waarbij een arts een hoger honorarium vraagt voor de medische zorg aan patiënten die op een eenpersoonskamer liggen.

Jaar na jaar stijgen die ereloonsupplementen sterker dan de terugbetaling van de zorg, merkt Vandenbroucke op. 'Die evolutie strookt niet met mijn visie op een solidaire toegang tot zorg voor iedereen. Het is mijn bedoeling die evolutie een halt toe te roepen en vervolgens de ereloonsupplementen af te bouwen.'

De essentie

  • Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke plant een hervorming van de ziekenhuisfinanciering.
  • Onredelijke inkomensverschillen tussen artsen moeten weg.
  • Overconsumptie en de ereloonsupplementen moeten worden afgebouwd.
  • Hij zegt zich niet te laten leiden door de individuele belangen van ziekenhuizen en artsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud