Vastgoedmagnaat Zweegers gearresteerd in Belgisch corruptiedossier

In het onderzoek naar gewezen politiebaas Glenn Audenaert is nu de Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers gearresteerd in Italië. ©BELGA

In het Belgische corruptieonderzoek tegen ex-politiebaas Glenn Audenaert is in Italië de Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers in de kraag gevat. Welingelichte bronnen bevestigen dat aan De Tijd.

Een Nederlandse vastgoedmagnaat die woont in Monaco is donderdag op het Italiaanse eiland Capri aan boord van een luxe jacht gearresteerd op verzoek van de Belgische justitie. De man, die volgens Italiaanse media vrijdag met de initialen Z.B.P. wordt aangeduid, werd aangehouden tijdens een routinecontrole door de politie in havens en op plezierjachten.

De in 1961 geboren man werd donderdag aan boord van het luxueuze, onder de vlag van de Kaaimaneilanden varende, jacht Unicorn aangetroffen. Hij maakte een tocht met zijn familie.

Maar tegen hem loopt op verzoek van België een Europees arrestatiebevel wegens omkoping en andere malversaties in de vastgoedsector. Hij is in afwachting van zijn uitlevering aan België overgebracht naar de Poggioreale-gevangenis in Napels, aldus Italiaanse media.

Het duurde vrijdag echter niet lang voor de naam van de man uitlekte. De Tijd kreeg in gerechtelijke kringen de bevestiging te pakken dat het gaat om de Nederlander Frank Zweegers, tegen wie een arrestatiebevel werd uitgevaardigd door het parket van Dendermonde. 

Breevast

De arrestatie gebeurde in het kader van het corruptieonderzoek tegen Glenn Audenaert, de gewezen directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Zweegers is de man achter de Nederlandse vastgoedontwikkelaar Breevast. Die kreeg samen met Immobel het vroegere Rijksadministratief Centrum (RAC) in Brussel in handen, een gebouw dat nu grotendeels verhuurd wordt aan de federale politie. Het politiegedeelte is intussen verkocht aan Hannover Leasing en het Chinese staatsfonds Ginko Tree.     

Het gerecht gaat na of Audenaert tegen betaling lobbywerk heeft verricht in het voordeel van Zweegers of Breevast. Vijf jaar geleden raakte alvast bekend dat de gewezen politiebaas zelf had toegegeven dat een ver­dach­te geldsom op zijn re­ke­ning een ca­deau was van Zwee­gers. Het zou gaan om een paar tien­dui­zen­den euro's. Zweegers liet daarop echter weten nooit enige betaling te hebben gedaan aan Audenaert. Die laatste werd twee jaar geleden in verdenking gesteld, onder meer wegens passieve corruptie. Hij wordt ook verdacht van andere feiten.  

De discrete Zweegers, van wie amper foto's bestaan, geldt als een van de rijkste Nederlanders. Het Nederlandse rijkenblad Quote raamt zijn vermogen op 245 miljoen euro.   

In hetzelfde dossier zat eerder dit jaar de omstreden zakenman en lobbyist Koen Blijweert een tijd in de cel. Hij was mogelijk de tussenpersoon voor het geld.

Breevast-directeur Henk Brouwers meldde vrijdag aan Quote al 'vrij zeker' te zijn dat de arrestant Zweegers is. 'Ik ben nu op vakantie, dus spreek hem ook niet dagelijks. Maar laat ik het zo zeggen: anders had ik hem nu wel aan de lijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud