VBO: 'Derde van Belgische bedrijven in problemen'

Voor een groot deel van de bedrijven zijn de moeilijkheden een gevolg van de coronacrisis. ©Tim Dirven

Het aantal bedrijven in ademnood is tijdens de tweede coronagolf aanzienlijk toegenomen. In september flirtte een kwart met het faillissement, nu al een derde. 'De situatie is ernstig.'

30 procent van de Belgische bedrijven zit in een penibele situatie en heeft dringend nood aan solvabiliteitsmaatregelen om een faillissement te kunnen afwenden. Dat blijkt uit een studie van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de data-analist Graydon.

Dat is 5 procentpunten meer dan in de periode voor de tweede coronagolf. De studie schat dat zo'n 75 miljard euro geïnjecteerd moet worden in die bedrijven. 'Toen ik de cijfers onder ogen kreeg, moest ik even gaan zitten. De situatie is ernstig', zegt Pieter Timmermans, de CEO van het VBO.

Creatieve destructie

Voor een groot deel van de bedrijven zijn de moeilijkheden te wijten aan de coronacrisis. Vier vijfde van de ondernemingen in ademnood - een groep van liefst 100.000 bedrijven - was voor de crisis gezond. Het grootste faillissementsrisico situeert zich in de horeca (42,6% in moeilijkheden) en in de vrijetijds- en dienstensector (32%).

'Lonen te sterk laten stijgen geeft onmogelijke cocktail'

VBO-topman Pieter Timmermans zegt dat het niet het moment is om de lonen te sterk te laten stijgen. 'Als je ziet dat een op de vijf bedrijven die voor de crisis gezond waren en nu naar adem hapt en dat daardoor de jobs van 100.000 werknemers bedreigd worden, dan is het daar niet het moment voor.' De vakbonden vinden een stijging van 0,4 procent boven op de loonnorm onaanvaardbaar en stuurden vorige week hun kat naar het sociaal overleg.

'Het is nu niet het moment om boven op de coronacrisis en de dreigende faillissementscrisis nog eens een competitiviteitscrisis te organiseren. Dat is een onmogelijke cocktail', zegt Timmermans. Hij wil absoluut vermijden dat de lonen hier sterker stijgen dan in de buurlanden, want dat dreigt bedrijven in een nog moeilijkere situatie te duwen. 'En de lonen zullen door de automatische loonindexering de komende twee jaar sowieso al met 2,8 procent stijgen.'

In normale tijden zou de overheid die bedrijven vanuit het idee van creatieve destructie geen extra steun moeten toeschuiven: inefficiënte bedrijven ruimen plaats voor jonge innoverende ondernemingen. Dat is volgens het VBO nu niet aan de orde omdat de groep die kopje-onder dreigt te gaan zo omvangrijk is.

'In een normaal conjunctuurverloop is 5 à 6 procent van de ondernemingen in moeilijkheden. Nu is dat 30 procent. Als je die allemaal failliet laat gaan, krijg je ongekende sneeuwbaleffecten op heel de economie', zegt Eric Van Den Broele van Graydon.

Moratorium

Het afgelopen jaar gingen toch 30 procent minder bedrijven failliet. 'Maar we mogen absoluut niet het gevoel krijgen dat het allemaal niet zo erg is. Door het moratorium op faillissementen zit de economie onder een stolp', zegt Timmermans.

Door dat moratorium konden veel bedrijven het faillissement uitstellen, maar dat loopt op het einde van de maand af. 'Voor 2021 gaan we opnieuw naar de gebruikelijke 10.000 faillissementen per jaar. Maar als er geen extra maatregelen volgen, komt daar gespreid over de komende twee, drie jaar nog een tsunami van 50.000 faillissementen bovenop,' zegt Van Den Broele. Dat komt overeen met een verlies van 100.000 à 120.000 jobs.

Succesvolle steunmaatregelen

Als de federale en de regionale regeringen het afgelopen jaar geen steunmaatregelen als de tijdelijke werkloosheid of het overbruggingsrecht hadden genomen, zou volgens de werkgeversorganisatie bijna de helft van de ondernemingen financiële moeilijkheden hebben, tegenover een derde nu. 'De liquiditeitsondersteunende regeringsmaatregelen hebben goed gewerkt op korte termijn. Maar nu is er nood aan een solvabiliteitsplan', zegt Timmermans.

Het VBO vraagt de regering het spaar- en risicokapitaal te mobiliseren via stimuli zoals een nieuwe versie van de wet Cooreman-De Clercq.

Het VBO kijkt daarvoor in eerste plaats naar de activering van het vele spaargeld op de Belgische rekeningen en vraagt de regering het spaar- en risicokapitaal te mobiliseren via stimuli zoals een nieuwe versie van de wet Cooreman-De Clercq. De werkgeversorganisatie denkt ook aan een hervormde notionele intrestaftrek voor kleine ondernemingen en een versterkte taxshelter. De federale regering moet volgens haar ook een vrijstelling van de roerende voorheffing voor achtergestelde leningen overwegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud