VBO kritisch over tijdskrediet

Pieter Timmermans. Foto Lieven Van Assche.

Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt dat het niet kan dat tal van vijftigplussers 'het tijdskrediet gebruiken om uit te bollen in afwachting van het brugpensioen'.

Dat staat in De Morgen. Timmermans legt vijf pijnpunten voor aan de federale regering. Een daarvan heeft te maken met het feit dat vooral vijftigplussers gebruikmaken van tijdskrediet en niet de jonge gezinnen, voor wie het stelsel bedoeld is.

In 2009 werkten volgens het recentste jaarraport van de RVA 84.874 mensen deeltijds in het kader van tijdskrediet. Maar liefst 54.093 of 63 procent van hen is ouder dan vijftig. Vooral bij mannen is de populariteit van tijdskrediet om een rustig en ontspannen carrière-einde te beleven, opvallend.

Timmermans spreekt van inconsequent overheidsbeleid. 'Wees logisch, meer vraag ik niet', zegt hij. 'Als je een eindeloopbaanbeleid voert dat erop gericht is de pensioenleeftijd te laten stijgen, dan moet je niet tegelijkertijd een maatregel nemen die een ontsnappingspiste biedt.'

Een mogelijke oplossing is volgens Timmermans om het brugpensioen niet meer meteen te laten aansluiten op het tijdskrediet.

Het ACV veegt de kritiek van de werkgevers van tafel. Volgens de christelijke vakbond stuurt de werkgeversorganisatie aan op een confontatie tussen de sociale partners. In het Generatiepact staat expliciet dat ook oudere werknemers recht hebben op tijdskrediet en niet enkel jongeren, zegt het ACV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud