Veel kleine bouwfirma's failliet in februari

(foto anp) ©ANP

Er gingen in februari 984 bedrijven failliet, 6,2 procent meer dan in februari vorig jaar, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. Dat leidt tot de slechtste februarimaand ooit qua aantal faillissementen. Er is een duidelijke stijging van het aantal faillissementen bij de kleinere bouwbedrijven.

In januari waren er minder faillissementen geteld dan in de eerste maand van vorig jaar, maar in februari was het alweer omgekeerd. Met als resultaat dat voor de eerste twee maanden van het jaar samen het cijfer zo goed als stabiel bleef. Dit jaar gingen al 2.052 ondernemingen failliet, twee meer dan in de eerste twee maanden van 2012. 

Na enkele maanden van stabilisering op een hoog niveau steeg het aantal faillissementen in het Vlaams Gewest opnieuw in februari. Ook in het Waals Gewest waren er meer; enkel in Brussel daalde het aantal. (klik op grafiek voor vergroting)

Graydon merkt op dat er in februari een stijging van faillissementen was bij de kleinere bouwbedrijven tot 183 gevallen (+8,9%), in het bijzonder bij beroepsgroepen die instaan voor de afwerking van gebouwen zoals schrijnwerkers, stukadoors en installateurs van elektrotechnische installaties of van isolatie.

Het 'goede' nieuws is dat met de faillissementen van januari en februari samen 8 procent minder jobs bedreigd zijn dan in de eerste twee maanden van 2013: er kwamen in de voorbije twee maanden 4.521 banen op de tocht te staan - die zijn niet per definitie verloren, gezien sommige bedrijven mogelijk nog overgenomen worden met (een deel van) het personeel.

De daling van het aantal bedreigde jobs is het sterkst in Wallonië. Wel is daar het grootste faillissement opgetekend qua personeelsimpact: half februari ging het bedrijf Thermic Distribution Europe uit Couvin over de kop, dat volgens de laatste jaarrekening 159 mensen tewerkstelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud