Advertentie

‘ Veiligheidsdiensten eerst in alle rust laten werken'

Minister van Justitie Koen Geens ©BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat open voor een onderzoek naar de werking van de Belgische veiligheidsdiensten, maar wil dat ze nu eerst in alle rust hun werk kunnen doen. Dat zei hij maandag in de studio van Het Journaal op één.

Het onderzoek na de aanslagen in Parijs speelde zich ook maandag in belangrijke mate in ons land af. In Molenbeek was de politie met man en macht op zoek naar Salah Abdeslam, een mogelijke dader en de broer van een van de terroristen die zichzelf vrijdag opbliezen in Parijs. De Franse president François Hollande zei bovendien dat de aanslagen gepland zijn in Syrië, maar georganiseerd in België.

Dat moet nog bewezen worden, reageerde Geens. Al zou het hem niet verbazen. ‘Ik denk dat als men Brussel zou aanvallen, dat men ook liefst vanuit een ander land snel de grens zou willen oversteken’, argumenteerde hij. ‘Het is normaal dat men een naburig land opzoekt.’

Voor de minister van Justitie toont dat meteen ook de nood aan meer samenwerking tussen de Europese veiligheidsdiensten. ‘Ik ben degene geweest in de Europese Raad die dat vanaf januari gevraagd en gesmeekt heeft. Ik zou het betreuren mocht men Europees nu beginnen zeggen: 'het is de veiligheidsdienst van België die gefaald heeft', als dat niet waar zou zijn. En of dat waar is, durf ik nu nog niet zeggen. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele veiligheidsdienst, ook niet de Amerikaanse, wist dat dit zou kunnen gebeuren.

Voorlopig is het te vroeg om schuldigen te zoeken, benadrukt Geens. ‘Laat alstublieft eerst de gerechtelijke diensten in alle rust werken.’ Blijkt achteraf dat de inlichtingendiensten niet behoorlijk gefunctioneerd zouden hebben, dan zal op dat moment moeten blijken of dat aan onderbemanning of iets anders lag, aldus de minister.

Specifiek over Brussel en Molenbeek zei Geens nog dat hij maandag lang heeft samengezeten met burgemeester Françoise Schepmans (MR) en minister-president Rudi Vervoort (PS). ‘We doen al het mogelijke om na te gaan wat we op dit ogenblik kunnen verbeteren’, aldus de minister. Zo gaf hij als voorbeeld de nood aan strengere woonstcontroles, want ‘er zijn te veel onbekende vreemdelingen op Brusselse bodem’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud