Veiling 'digitaal dividend' moet 270 miljoen euro opleveren

Midden volgend jaar zal de telecomwaakhond BIPT het zogenaamde 'digitaal dividend' veilen. Die term slaat op de radiofrequenties in de 800 MHz-band die werden gebruikt voor analoge televisie en het leger. De veiling moet 270 miljoen euro opbrengen.

Het radiospectrum in de 800 MHz-band wordt steeds minder gebruikt. Analoge televisie via de ether (te ontvangen via een antenne) is vervangen door een digitale variant (DVB-T). Slechts een beperkt aantal instanties, het leger en in Wallonië de RTBF, maakt nog van dat spectrum gebruik. Het spectrum wordt 'digitaal dividend' genoemd: een extraatje dat vrijkomt dankzij de digitalisering.

Europa wil dat onderbenutte radiospectrum opwaarderen. De verschillende lidstaten moeten vóór 1 januari 2013 de nodige stappen zetten zodat de 800 MHz-band kan worden gebruikt. De frequenties zijn vooral interessant voor mobiel internet, zoals de recent in ons land gestarte supersnelle 4G-technologie.

Het voordeel van de ruimte die nu vrijkomt is dat er relatief weinig gsm-masten moeten geplaatst worden om een groot deel van de bevolking te dekken. Luc Hindryckx, voorzitter van het BIPT, noemt de veiling van dat spectrum als een middel om consumenten op het platteland toegang te geven tot supersnelle mobiele datacommunicatie.

Begroting

De veiling is bovendien een opsteker van de begroting. De overheid zou rekenen op minstens 270 miljoen euro inkomsten - 220 miljoen voor de federale regering, 50 miljoen voor de gewesten. De frequenties worden opgesplitst in drie blokken van 3 kavels dus elk voor een minimumprijs van 90 miljoen de deur uitkunnen. De licenties gelden voor 15 jaar.

De kopers van de licenties moeten na zes jaar 98 procent van de bevolking dekken en een minimale gemiddelde downloadsnelheid van 3 Mbit per seconde bieden.

Kandidaten voor de veiling zijn nog niet bekend. Maar de drie klassieke operatoren (Belgacom, Mobistar en Base) worden getipt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud