Advertentie

Verdachte aanslag Joods Museum ontkent dader te zijn

Nemmouche verscheen woensdag voor de rechtbank van Versailles. ©AFP

Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, ontkent dat hij de dader is. Hij heeft de zak met wapens die hij in zijn bezit had bij zijn arrestatie in Marseille naar eigen zeggen gestolen.

Dat heeft zijn advocaat Apolin Pepiezep woensdag gezegd op de Franse nieuwszender i>TELE.

Eerder op de dag werd al bekend dat Nemmouche weigert om aan België te worden uitgeleverd. Sinds zijn aanhouding viel hij onder het Franse systeem van voorhechtenis, dat dinsdag werd verlengd.  Woensdag werd hij in de loop van de namiddag op het hof van beroep van Versailles op de hoogte gebracht van het Europese aanhoudingsbevel dat door een Belgische rechter is afgeleverd. De ex-Syriëstrijder werd daarna opnieuw naar zijn cel overgebracht in Bois d'Arcy, in het departement Yvelines.

De advocaat stelt alle wettelijke middelen in zijn bezit te willen gebruiken om te verhinderen dat zijn cliënt voor een Belgische rechtbank moet verschijnen. Het verzet van Nemmouche kan zijn uitlevering aan België met enkele weken vertragen.

Gestolen

De 29-jarige Fransman werd vorige week vrijdag opgepakt bij een douanecontrole in Marseille toen hij van de bus uit Brussel stapte. Hij had een zak met wapens bij zich en een fototoestel met daarop een filmpje. Daarin spreekt de Fransman over de aanslag en zijn de wapens te zien die hij daarbij zou gebruikt hebben.

Volgens zijn advocaat heeft Nemmouche tijdens zijn verhoor gezegd dat 'hij de wapens gestolen heeft in een wagen in België'.

'Beschuldigt men hem vandaag van diefstal of moord?', aldus Pepiezep. 'Als het gaat om diefstal, is er geen probleem omdat hij in het bezit is van de gestolen voorwerpen.'

Wat betreft de beschuldiging van moord, meent de advocaat dat er momenteel daarover nog 'twijfel' bestaat.  'Wellicht zijn de wapens in zijn bezit gestolen. Hij was van plan ze in Marseille door te verkopen', aldus Pepiezep.

Illegaal bezit

'Wij denken dus dat het Franse gerecht dit dossier naar zich toe kan trekken en wel degelijk bevoegd is om Nemmouche te berechten voor het illegale bezit van wapens.'  Volgens zijn advocaat wijst niets er vandaag op dat de Fransman de dader is van de aanslag op het Joods Museum. 'We willen vechten om aan te tonen dat hij het niet is.'

Bij de aanslag op zaterdag 24 mei kwamen drie mensen om het leven: een Israëlisch koppel en een Franse medewerkster van het Joods Museum. Er viel ook een zwaargewonde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud