Advertentie

Vereffeningen pieken uit angst voor hogere liquidatietaks

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens nuanceert de cijfers. ©BELGA

Dit jaar zijn al 7.910 bedrijven opgedoekt in aanloop naar deadline van 1 oktober. Dan wordt de verhoogde belasting op de liquidatiebonus van kracht. Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Zelfstandigen en ondernemingen hadden tot 1 oktober de tijd om te ontsnappen aan de verhoogde belasting op de liquidatiebonus. De regering-Di Rupo besliste vorig jaar de roerende voorheffing op de liquidatiebonus te verhogen van 10 naar 25 procent. Dat lokte een storm van protest uit, want veel zelfstandigen zien die bonus als hun spaarpotje voor hun pensioen.

Ondernemers konden de verhoogde belasting evenwel vermijden door zo snel mogelijk de geboekte winsten om te zetten in kapitaal en eenmalig 10 procent roerende voorheffing te betalen. Een andere mogelijkheid om te anticiperen op de verhoogde belasting was voor 1 oktober uw vennootschap op te doeken.

Faillissement

Het gaat vooral om een opkuis van slapende vennootschappen zonder economische toegevoegde waarde.
kabinet-geens

Dat gebeurde ook. In september alleen, net voor de deadline van 1 oktober, gingen 1.523 vennootschappen in vereffening. Voor de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller op 7.910 vennootschappen. Dat is ruim dubbel zoveel als de 3.389 liquidaties in 2012, toen er nog geen sprake was van de maatregel rond de liquidatiebonus. In 2013 - het jaar waarin de maatregel werd aangekondigd - waren er zo’n 1.000 liquidaties meer dan in 2012.

Het is moeilijk te achterhalen hoeveel van die vereffeningen een direct gevolg zijn van de liquidatiebonus. Want ook bij een faillissement wordt het bedrijf in kwestie geliquideerd. Het kabinet van ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) relativeert de cijfers.

‘De stijging van de vrijwillige vereffeningen is beperkt.’ Het baseert zich daarvoor op cijfers van de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Bovendien zijn het vaak slapende vennootschappen ‘die geen economische waarde hebben’ die in vereffening zijn gegaan, benadrukt het kabinet-Geens.

Tandartsen

Iedere arts of tandarts die de 60 jaar nadert heeft de voorbije maanden zijn vennootschap geliquideerd. Maar dat betekent niet dat er economische activiteit is verdwenen.
Thomas Zwaenepoel
Belastingconsulent KPMG

Daarnaast zijn er veel vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, architecten, ingenieurs en advocaten die hun managementvennootschap hebben geliquideerd maar hun activiteit in persoonlijke naam verderzetten. Dat bevestigt Thomas Zwaenepoel van de belastingconsulent KPMG.

‘Iedere arts of tandarts die de 60 jaar nadert heeft de voorbije maanden zijn vennootschap geliquideerd. Maar dat betekent niet dat er economische activiteit is verdwenen. Vaak zijn die mensen nog actief als arts, maar gewoon als zelfstandige en niet langer in vennootschapsvorm.’ Volgens Zwaenepoel is met de verhoging van de belasting op de liquidatiebonus het fiscaal voordeel van een managementvennootschap verdwenen.

Veel zelfstandigen met een managementvennootschap hebben de voorbije maanden hun vennootschap geliquideerd en hun winst uitgekeerd aan het voordelige tarief van 10 procent. Dat is ook te merken aan de inkomsten uit roerende voorheffing. In de eerste acht maanden van 2014 stegen de inkomsten uit roerende voorheffing op dividenden met 800 miljoen euro tot meer dan 2 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud