nieuwsanalyse

Vergeet Marrakesh, de volgende battle is New York

Peter De Roover (Kamerfractievoorzitter N-VA) zei gisteren dat de premier niet gedekt is door de regering als hij naar Marrakesh gaat. ©Sierakowski©Isopix

Het leek woensdag op een ballon waaruit de lucht gelaten werd. Iedereen dacht dat na de vlucht vooruit van de premier dinsdagavond de regering zou vallen, maar dat bleek niet het geval.

De N-VA koos ervoor niet uit de regering te stappen, ook al had de premier tegen de wil in van de Vlaams-nationalisten aangekondigd dat hij op 10 december naar Marrakesh gaat. Bovendien had de premier het parlement de vrijheid gegeven om te stemmen. Dat gebeurde gisteren. De Kamercommissie keurde met een wisselmeerderheid een resolutie goed waarin ze de regering aanraadt om naar Marrakesh te gaan om het VN-migratiepact te ondertekenen.

De N-VA stemde tegen, maar zei uitdrukkelijk in de regering te willen blijven. Nochtans waarschuwde N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vorige week nog dat bij een wisselmeerderheid ‘men de N-VA uit de regering duwt’. Dat was de rode lijn. Een andere rode lijn was dat de premier naar Marrakesh trekt zonder consensus in zijn regering. ‘Een regering die naar Marrakesh gaat, kunnen we niet langer steunen’, verklaarde N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever maandag nog na het partijbureau.

Maar ook die rode lijn wordt overschreden, want de N-VA zal de premier niet kunnen tegenhouden om naar Marokko te trekken. De Roover zei gisteren wel dat de premier niet gedekt is door de regering als hij naar Marrakesh gaat. Maar ook als hij gaat, zal dat de N-VA er niet toe aanzetten om uit de regering te stappen.

De enige rode lijn die de N-VA nu nog aanhoudt, is die van de stemming bij de Verenigde Naties in New York, wellicht op 19 december. Daar vindt effectief de stemming over het pact plaats, terwijl in Marrakesh alleen steun moet worden verleend. De N-VA stuurt aan op een onthouding bij de stemming, maar de vraag is of ze premier Michel daarvan kan overtuigen.

Serieuze bocht

De premier is in de winningmood. Hij zette de N-VA voor het blok, waardoor de partij genoodzaakt was een serieuze bocht te maken. En de N-VA heeft dat geslikt, zonder dat zijn regering is gevallen. Waarom zou Michel nu buigen en niet voor stemmen in New York? Daardoor dreigt hij zijn winnende positie om te zetten in een verliespositie en het verwijt te krijgen naar het pijpen van de N-VA te dansen.

Tegelijk beseft Michel dat als hij ook in New York de vlucht vooruit neemt en het pact groen licht geeft zonder dat de N-VA dat wil, zijn regering opnieuw in gevaar komt. Want dat is de rode lijn. Als de N-VA dan uit de regering stapt, kan de premier in principe verder met een minderheidsregering. Maar dan is hij afhankelijk van de wil van de oppositie of van de N-VA om nog iets gedaan te krijgen. Beide opties - voor stemmen of onthouding in New York - houdt de premier dus nog open.

De coalitiepartners van de N-VA zijn er alvast van overtuigd dat een onthouding geen optie is. ‘De premier heeft in september in New York al verklaard dat ons land voor zou stemmen. Bovendien heeft hij de steun van het parlement. Op basis daarvan gaan we ja stemmen’, zegt een regeringsbron.

De N-VA moet beseffen dat een ‘ja maar’ meer impact heeft dan een onthouding. Als je een verklarende tekst toevoegt aan het pact, moeten de Belgische rechters daar rekening mee houden.
een regeringsbron

Volgens een andere bron heeft de N-VA er belang bij dat we gaan voor een goedkeuring van het pact, met een verklarende nota die duidelijk maakt dat het geen invloed mag hebben op het Belgische migratiebeleid. ‘De N-VA moet beseffen dat een ‘ja maar’ meer impact heeft dan een onthouding. Bij een onthouding wordt het pact sowieso goedgekeurd en kunnen de Belgische rechters zich mogelijk baseren op dat pact. Als je een verklarende tekst toevoegt aan het pact moeten de rechters daar rekening mee houden.’

Maar voor de N-VA is het nog steeds geen optie groen licht te geven voor het pact. Overschrijdt ze ook die rode lijn, dan is ze al haar geloofwaardigheid kwijt. Tegelijk beseft ze dat uit de regering stappen bij een ja-stem ook een risico is. Dan is ze consequent, maar dreigt ze wel de zwartepiet te krijgen voor de regeringscrisis.

Intussen denkt de N-VA aan een tussenoplossing. Een onthouding met een stemverklaring, waarin wordt benadrukt dat er ook positieve elementen in het pact zitten. Maar de vraag is of haar coalitiepartners dat zullen aanvaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud