Vergrijzing neemt toe tot 2040

Het aantal ouderen blijft de komende decennia toenemen. ©Martijn Beekman/Hollandse Hoogte

De vergrijzing, waarbij er steeds meer ouderen zijn ten opzichte van het aantal werkenden, zal nog toenemen tot 2040. Daarna zal ze stabiel blijven door de geleidelijke uitdoving van het babyboomeffect, zegt het Planbureau.

Na 2055 doven de babyboomgeneraties, mensen geboren in de periode na de Tweede Wereldoorlog, volledig uit. Daardoor zal het aantal overlijdens afnemen. Het natuurlijke saldo - het verschil tussen geboortes en overlijdens - wordt dan opnieuw de belangrijkste determinant voor de demografische groei in ons land.

Sinds begin jaren 90 wordt die groei sterk ondersteund door internationale migratie. Vandaag telt de bevolking in België nog één 67-plusser voor vier mensen tussen 18 en 66 jaar.

Tot 2040 zal dat verschil kleiner worden, om nadien te stabiliseren op één 64-plusser voor 2,6 personen in de beroepsactieve leeftijd.

Kleinere gezinnen

De vergrijzing gaat ook gepaard met een inkrimping van de gezinsgrootte in België. Een gemiddeld gezin zal in 2070 nog 2,2 personen tellen, tegen 2,3 nu.

In Brussel zal de bevolkingsgroei tussen 2017 en 2070 met 22 procent een stuk hoger liggen dan in de andere gewesten. In Vlaanderen zal de bevolking met 19,6 procent toenemen, in Wallonië met 16,6 procent.

Brussel trekt een groot aandeel buitenlandse immigranten aan en telt veel mensen op vruchtbare leeftijd. De Brusselse bevolking is en blijft in de projectie beduidend jonger dan in de andere gewesten. In 2070 zal de gemiddelde leeftijd in Brussel 39 bedragen, tegen 44 in Vlaanderen en Wallonië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud