Verkeersboete niet betaald, politie spoort u op met slimme camera

Via slimme camera's kan de politie voortaan mensen opsporen die hun verkeersboetes niet betaald hebben. ©© (c) iD8 Photography All Rights

De politie mag binnenkort met de slimme camera's op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel van Open VLD dat dit mogelijk maakt.

Tot op vandaag had enkel de douane toegang tot de databank met openstaande penale boetes. Dat de aanpak doeltreffend is, blijkt uit de cijfers die de douane kan voorleggen.

Na een proefproject in 2013 gebruiken intussen alle mobiele motorbrigades van de douane de 21 ANPR-scanners om voertuigen op te sporen. In 2015 werd zo ruim 2,3 miljoen euro geïnd bij meer dan 4.200 wanbetalers, blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) heeft opgevraagd bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Voertuig vastzetten

Samen met partijgenoten Katja Gabriëls en Vincent Van Quickenborne stelde Lahaye-Battheu daarom een uitbreiding voor. De liberalen beklemtonen dat hun wetswijziging ook een belangrijk ontradend effect zal hebben.

Zeker als je weet dat de politie het voertuig van de wanbetalers kan vastzetten tot de achterstallige boetes betaald zijn. Opvallend: voor Open VLD is de inning van strafrechtelijke boetes eigenlijk geen taak voor de politie.

2,3 miljoen euro
In 2015 inde de douane door slimme camera's ruim 2,3 miljoen euro bij meer dan 4.200 wanbetalers.

'Dat behoort in ieder geval niet tot haar kerntaken. Maar in afwachting van een uitbesteding aan de privésector, is het aangewezen de bestaande mogelijkheden volop te benutten', zegt Gabriëls.

Vanuit de oppositie keurde sp.a het voorstel mee goed. PVDA stemde tegen, de rest van de oppositie onthield zich.

Camera's over hele land

Eind vorig jaar raakte al bekend dat tegen eind dit jaar of ten laatste begin 2018 over het hele land een netwerk van ruim 1.000 camera's actief moet zijn. Die komen op drukke kruisingen van de Belgische snelwegen en op belangrijke knooppunten aan de landsgrenzen.

Het systeem zal actief en passief werken. Passief betekent dat er een zwarte lijst in het systeem zit, met alle nummerplaten en info over onder meer voortvluchtige criminelen, mensen die geseind staan voor feiten, zonder rij- of verzekerings- bewijs rijden en terreurverdachten.

Het actieve deel is nieuw en komt erop neer dat zo goed als in realtime na een crimineel feit de nummerplaat wordt ingegeven en de controlecentra alarm slaan zodra de geseinde wagen op hun schermen opduikt.

De 1.000 nieuwe federale camera's worden verbonden met de ruim 200 ANPR-camera's die nu al ingezet worden door een aantal lokale politiezones waarvan de data nog niet nationaal verzameld worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect