'Verkeersongevallen kosten 6,8 miljard'

Foto Belga ©BELGA

Verkeersongevallen kosten de Belgische staat jaarlijks 6,8 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van mobiliteitsorganisatie Touring.

De cijfers staan woensdag in De Morgen. Touring baseert zich op het aantal doden en zwaargewonden die in 2011 vielen op de wegen en de maatschappelijke kost die daaraan vasthangt. Die wordt bepaald door factoren als medische hulp, productieverlies, materiële schade, verzekeringskosten, files en de afhandelingskosten van politie, brandweer en gerecht. Zo liep het kostenplaatje vorig jaar op tot 6,8 miljard euro, of 1,8 procent van het bbp.

Volgens Touring kan op basis van de cijfers uitgerekend worden dat elke zwaargewonde de maatschappij 861.182 euro kost en elk dodelijk slachtoffer 2,38 miljoen euro.

Opmerkelijk, schrijft De Morgen, is het aandeel van de 'dodenwegen', de wegen waarop de meeste dodelijke ongevallen gebeuren. Volgens Touring is amper 1 procent van de 152.000 kilometer aan Belgische wegen verantwoordelijk voor een zevende van alle financiële schade. Die wegen hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. 'Meestal zijn dat tweebaanswegen zonder middenberm, zonder vangrails, met aan de zijkant bomen en verlichtingspalen. Soms gaat het ook om onoverzichtelijke bochten en gevaarlijke kruispunten', legt Touring uit.

Als de overheid die 1 procent aanpakt, kan ze een bom geld besparen, vindt de mobiliteitsorganisatie.

In 2005 werd de schade van de verkeersongevallen nog op 12,5 miljard euro geraamd. De verminderde kostprijs zou onder meer te maken hebben met de forse investeringen van Vlaanderen om zwarte punten weg te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud