Verlinden begint tuchtprocedure tegen drie hogere officieren in zaak-Chovanec

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in de zaak-Chovanec. Dat antwoordde ze woensdag op een vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Jozef Chovanec stierf in februari 2018 in een ziekenhuis na een gespierde politie-interventie in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Afgelopen zomer, ruim twee jaar na de feiten, lekten videobeelden van de interventie uit. Daarop is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang gehouden wordt door de agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken voordat hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend. De betrokken politieagenten lachen. Een van hen maakt zelfs een Hitlergroet.

Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt ook een intern onderzoek naar de betrokken politieofficieren met het oog op een eventuele tuchtsanctie. In totaal zijn acht tuchtoverheden daarvoor bevoegd. Die hebben tot midden februari de tijd om te beslissen of ze een tuchtprocedure opstarten, zei commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker een tijdje geleden in de Kamer.

Zware straffen

Uit respect voor de rechten van de verdediging geeft de minister geen details over de aard van de vermeende inbreuken of over de identiteit van de hogere officieren in kwestie.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is een van die tuchtoverheden. De tuchtprocedures komen er 'met het oog op zware tuchtstraffen', zei Verlinden. Maar uit respect voor de rechten van de verdediging geeft de minister geen details over de aard van de vermeende inbreuken of over de identiteit van de hogere officieren in kwestie.

Volgens Demon is het hoog tijd voor een hervorming van het tuchtrecht. Hij verwijst naar de zaak van een politieagente uit Anderlecht, wier straf voor racistische uitlatingen werd vernietigd omdat ze drie dagen na de termijn pas voor de tuchtraad was verschenen. 'Een tuchtprocedure kan perfect naast de gerechtelijke procedure lopen', vindt hij. 'Sommige tuchtoversten wachten de gerechtelijke procedure af, de minister niet. Het is goed dat ze snel ingrijpt als ze dat noodzakelijk acht, zoals hier is gebeurd', zegt Demon nog. 'De waarheid moet bovenkomen. Wie niet naar behoren functioneerde, moet daarvoor gestraft worden, niet alleen gerechtelijk maar ook tuchtrechtelijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud